กลุ่มสตรีชาวซีเรียรวมตัวสร้างหมู่บ้านสำหรับผู้หญิงเท่านั้น ภายหลังการรอดชีวิตจากสงครามซีเรีย

ชีวิตของ Fatma Emin หญิงสาวชาวซีเรียเปลี่ยนไปตลอดกาล เมือ่สามีของเธอเสียชีวิตในสงคราม Isis จากการโจมตีเหมือง

หลาย ๆ เหตุการณ์ทำให้พวกเธอเลือกที่จะสร้างหมู่บ้าน Jinwar ซึ่งเป็นหมู่บ้านที่สร้างขึ้นสำหรับผู้หญิงชาวซีเรีย และลูก ๆ ของพวกเธอเพื่อลี้ภัยจากสงครามกลางเมือง การถูกรุกราน และครอบครัวที่ โดยคำว่า Jinwar ในภาษาเคิร์คมีความหมายว่า “ดินแดนสำหรับผู้หญิง” ที่นี่ต้อนรับผู้หญิงและเด็กซีเรียโดยไม่มีศาสนา เชื้อชาติ และมุมมองทางการเมืองเข้ามาแบ่งแยก มันเหมือนเป็นโมเสกของผู้หญิงที่ต้องการสัมผัสกับอิสรภาพ ประชาธิปไตย และรูปแบบชีวิตใหม่ ๆ

หมู่บ้าน Jinwar เป็นคำตอบสำหรับทุกคนที่คิดอยากหลบหนีจากการละเมิดเสรีภาพของผู้หญิง และมองว่าผู้หญิงเป็นเพศที่อ่อนแอกว่าในสังคม และพวกเธอไม่สามารถที่จะจัดการกับชีวิตของเธอหรือลูก ๆ ของเธอได้เอง Emin กล่าวว่า “ในทางกลับกัน ผู้หญิงเราสามารถสร้างบ้านของเราได้เอง เราเลยสร้างหมู่บ้าน แต่ไม่ได้สร้างแค่เพื่อชาวซีเรีย หรือผู้หญิงชาวดิช แจาเรามีอาหรับ เพื่อน ๆ ชาวต่างชาติอีกมากมายที่นี่”

หลังจากสามีของ Emin เสียชีวิตในเดือนสิงหาคม 2558 ทำให้เธอได้กลายเป็นแม่หม้าย ซึ่งสร้างความหนักใจให้เธอเป็นอย่างมาก Emin ในวัย 35 ปี ต้องต่อสู้เพื่อลูกทั้ง 6 คน จากครอบครัวของสามีที่พาลูก ๆ ออกไปจากเธอซ้ำแล้วซ้ำเล่า พวกเขาไม่ต้องการให้เธอทำงานและขอให้เธอออกจากงานที่เธอรักในรัฐบาลท้องถิ่นของ Kobani เพื่อเลี้ยงดูลูก ๆ ของเธอภายใต้การดูแลของครอบครัว เธอบอกว่าพวกเขามองเธอและลูก ๆ ของเธอว่าอ่อนแอ ในขณะที่ไม่มีใครเข้ามาช่วยเหลือปกป้องพวเธอ

“ผู้คนหลากหลายที่ฉันได้อยู่ด้วย ไม่ให้ความสำคัญกับเรื่องนี้ และไม่ยอมรับฉันในฐานะผู้หญิงคนหนึ่งที่เข้มแข็ง ต่อสู้ หรือทำงานเลี้ยงลูกหลังจากสามีเสียชีวิต” Emin กล่าว  “ฉันทำงานบริหารที่เคริ์ด และฉันก็ทำหน้าที่ของฉันได้อย่างดีเยี่ยม” เมื่อเธอจัดการพาลูก ๆ ของเธอกลับมาได้ด้วยความช่วยเหลือของกลุ่มขบวนการเคลื่อนไหวของสตรีชาวเคิร์ด เธอจึงย้ายไปที่ Jinwar  หมู่บ้านทางตะวันออกเฉียงเหนือของซีเรียที่สร้างขึ้นจากพื้นดินขึ้นโดยผู้หญิงชาวเคิร์ดเมื่อสองปีก่อน เป็นดินแดนอิสรภาพแห่งสตรีที่แท้จริง

 

After surviving ISIS and a civil war, these Syrian women built a female-only village

Fatma Emin’s life changed forever when her husband died in the Syrian war, killed by ISIS in a land mine attack.

It triggered a series of events that would bring her to Jinwar, a village built and inhabited by women — a refuge for Syrian women and their children fleeing a rigid family structure, domestic abuse and the horrors of civil war.

Jinwar means “women’s land” in the Kurdish language. The village welcomes Syrian women and children, regardless of religion, ethnicity and political views. It is a mosaic of diverse women who want to experience freedom, democracy and a new form of life.

“Jinwar is a response to every person who thinks of violating a woman’s freedom, or sees the woman as the weaker sex in the society, or that she can’t manage her life or manage her children,” Emin told CNN by phone in Arabic. “On the contrary, a woman can build her house. Here we are — we built a village not only for Kurdish women, but we have Arab, we have Yazidi and some of our foreign friends are also living with us.”

After Emin’s husband died in August 2015, the stigma of being a widow weighed heavily on her.

The 35-year-old had to fight to keep her six children — her husband’s family repeatedly took them away from her, she said. They didn’t want her to work, and demanded she give up a job she loved in Kobani’s local government to raise her daughters under the family’s supervision. She says they viewed her and her children as weak, with no man left to protect them.

“The people that I was mixing with didn’t value this and didn’t accept me as a strong or a working woman, or raising my kids after my husband’s death,” Emin said. “I worked at the (Kurdish) administration and I was good and excelling at my work.”

When she managed to get her children back with the help of a Kurdish women’s movement group, she moved to Jinwar — a village in northeast Syria built from the ground up by Kurdish women two years ago.

Source: CNN News