การเลือกตั้งสหรัฐฯปี 2020 การเปลี่ยนแปลงสภาพภูมิอากาศเป็นศูนย์กลางท่ามกลางไฟป่า

การเปลี่ยนแปลงสภาพภูมิอากาศซึ่งเป็นหัวข้อที่ไม่ค่อยมีการถกเถียงกันในระหว่างการหาเสียงชิงตำแหน่งประธานาธิบดีสหรัฐฯในปี 2020 กำลังอยู่ในช่วงเวลาที่น่าสนใจ เนื่องจากไฟป่ารุนแรงที่โหมกระหน่ำตามชายฝั่งตะวันตกของสหรัฐฯ

ในขณะที่การเดินทางในแคลิฟอร์เนียที่ถูกไฟไหม้นั้น โดนัลด์ ทรัมป์มองข้ามบทบาทของภาวะโลกร้อนที่มันทำลายโลกโดยเสนอแนะว่าอุณหภูมิจะ “เริ่มเย็นลง” และการปะทุเมื่อไม่นานมานี้เป็นการขาดการจัดการกับป่าไม้ที่เหมาะสม

“ฉันไม่คิดว่าวิทยาศาสตร์จะรู้อย่างแท้จริง” เขากล่าวเมื่อวิทยาศาสตร์บอกว่าไม่เห็นด้วยกับข้อสรุปของเขา

ในขณะเดียวกันอีกด้านหนึ่งของประเทศโจ ไบเดนก็ได้โจมตีโดยกล่าวหาว่าทรัมป์กำลังเพิกเฉยต่อ “วิกฤตของส่วนกลาง” ที่ประเทศชาติกำลังเผชิญอยู่

 

US 2020 election: Climate change takes centre stage amid wildfires

Climate change, a topic seldom debated during the 2020 US presidential campaign, is having a moment in the spotlight due to severe wildfires raging along the US West Coast.

While touring fire-ravaged California, Donald Trump downplayed the role a warming planet could have in the devastation, suggesting temperatures will “start getting cooler” and that the recent conflagrations was a lack of proper forest management.

“I don’t think science knows actually,” he said when told that science didn’t agree with his conclusions

Meanwhile, on the other side of the country, Joe Biden went on the attack, accusing Trump of ignoring a “central crisis” facing the nation.

Anthony Zurcher, North America reporter, @awzurcher