การเลือกตั้งอินเดียปี 2019: ผู้คนเกือบพันล้านคนเริ่มลงคะแนนมาราธอนเพื่อตัดสินชะตากรรมของ Modi

นายกรัฐมนตรีนาเรนทรา โมดิ (Manish Swarup/AP)

การเลือกตั้งครั้งใหญ่ที่สุดในโลกเริ่มต้นขึ้นในประเทศอินเดีย โดยมีผู้ลงคะแนนในกว่า 20 รัฐคัดเลือกบัตรลงคะแนนในระยะแรกของการสำรวจความคิดเห็นหกราวสัปดาห์ในประเทศ

การเลือกตั้งในประเทศอันกว้างใหญ่ที่มีประชากร 1.3 พันล้านคนถูกครอบงำโดยปัญหาในท้องถิ่น แต่ยังถูกมองว่าเป็นการลงประชามติ นายกรัฐมนตรีนาเรนทรา โมดิ (Narendra Modi) นักชาตินิยมฮินดูที่หยุดยั้งและได้รับความนิยมเมื่อห้าปีที่แล้ว เพื่อเป็นผู้นำคนแรกของรัฐบาลส่วนใหญ่ใน ทศวรรษที่ผ่านมา

ขณะนี้มีการเปิดโพลมากกว่า 90 ที่นั่งประมาณหนึ่งในหกของทั้งหมดในสภาผู้แทนราษฎรของอินเดีย โดยมีการโหวตอีก 6 วันก่อนที่จะประกาศผลในวันที่ 23 พฤษภาคม

เขตที่ลงคะแนนเมื่อวันพฤหัสบดีรวมถึงบางส่วนของ “เข็มขัดวัว” ของอินเดียตอนเหนือ รัฐเกษตรกรรมที่พรรค Bharatiya Janata (พรรค BJP) โมดิกวาดคะแนนอย่างถล่มทลายในปี 2014 แต่คาดว่าที่นั่งสภาจะลดลงในเวลาประมาณนี้

นี่เป็นการที่จะพยายามหาตัวเลขเหล่านั้นในรัฐต่างๆ เช่น รัฐเบงกอลตะวันตกซึ่งเป็นส่วนหนึ่งของการลงคะแนนในวันนี้ และข้อความของพรรค BJP เกี่ยวกับความเป็นเอกภาพของชาวฮินดูที่ พร้อมกับนโยบายต่างประเทศและการปฏิรูปธุรกิจมืออาชีพ

 

India election 2019: nearly a billion people begin marathon vote to decide Modi’s fate

Prime Minister Narendra Modi (Manish Swarup/AP)

The world’s largest-ever election has started in India, with voters in more than 20 states casting their ballots in the first phase of the country’s marathon six-week polls.

The contest in the vast country of 1.3 billion people is dominated by local issues but also viewed as a referendum on Prime Minister Narendra Modi, a staunch Hindu nationalist who rode a wave of popularity five years ago to become the first leader of a majority government in decades.

Polls are now open in more than 90 seats, about a sixth of the total in the Indian parliament’s lower house, with six more voting days to be held before the results are announced on 23 May.

The districts voting on Thursday include parts of north India’s “cow belt”, the agrarian states that Modi’s Bharatiya Janata party (BJP) swept in 2014 but where it is expected to shed seats this time around.

It will seek to make up those numbers in states such as West Bengal, parts of which are also voting today, and where the BJP’s message of Hindu unity, muscular foreign policy and pro-business reform has met with greater resistance from powerful regional parties.

Source: The Guardian