ขนมหวานชาววัง เมืองเพชรบุรี

หากนึกถึงขนมหวานแล้ว คงพลาดไม่ได้ที่นึกถึงเมืองเพชรบุรี จังหวัดที่มีชื่อเสียงโด่งดังในเรื่องขนมหวาน ด้วยวัฒนธรรมในอดีตที่สืบสานจากชาววัง ทำให้ศิลปะ วัฒนธรรม และอาหาร มีความโดดเด่นมากกว่าที่อื่น ๆ นอกจากนี้ผู้คนเมืองเพชรบุรียังได้สืบสานมรดกเหล่าให้ยังคงอยู่ต่อไปจวบจนปัจจุบัน

ขนมหวานเมืองเพชรบุรีที่คนมักจะนึกถึงคือ ขนมหม้อแกง ขนมที่ผสมผสานด้วยไข่ไก่ และน้ำกะทิ เข้ากันกลายเป็นเนื้อที่เนียมนุ่ม และหอมกลิ่นน้ำตาลโตลด ที่เป็นเอกลักษณ์โดดเด่นของเมืองเพชรบุรี อีกทั้งเป็นขนมขึ้นชื่อที่ไม่ว่าใครที่ผ่านมาจะต้องซื้อติดไม้ติดมือกลับไปเสมอ แต่ขนมเมืองเพรชบุรีไม่ได้มีเพียงเท่านี้ เพราะยังคงมี ขนมลูกชุบ ฝอยทอง ทองหยอด อาลัว ขนมตาล และอื่น ๆ อีกมากมาย ที่ให้กลิ่นอายความหวานของน้ำตาลโตลด และรสชาติที่เข้มข้น แต่นุ่มนวลไม่เหมือนที่ไหน พร้อมทั้งเป็นขนมในประวัติศาสตร์ที่มักจะถวายให้แก่พระมหากษัตริย์ ตลอดจนที่เป็นนิยมของผู้คนในปัจจุบัน

If you think of dessert, would not be able to miss Phetchaburi. The province is famous for dessert with the culture in the past that was inherited from the palace people, making art, culture and food are more outstanding than other places. Moreover, the people of Phetchaburi have inherited these heritages to continue to the present.

The dessert in Phetchaburi that people often think of is ‘Khanom Mo Kaeng’, a dessert that combines eggs and coconut milk into a soft texture and smell of palm sugar which is the unique identity of Phetchaburi. It is also a famous dessert that everyone always has to buy. But Phetchaburi desserts are not just that, because there are still desserts such as Luk Chup, Foi Thong, Thong Yod, Alua, Kanom Tan and many others that giving the sweetness of palm sugar and intense flavor but soft unlike anywhere along with being a historical dessert that is often offered to the King as well as being popular among people today