ตลาดปลาโตเกียวชื่อดังเตรียมย้ายเดือนตุลาคม

ปลาทูน่าที่ถูกเตรียมนำไปประมูลที่ตลาดปลาซึกิจิในโตเกียว (ภาพ: GettyImage)

ตลาดปลาซึกิจิ ตลาดปลาชื่อดังของญี่ปุ่นเริ่มงดให้นักท่องเที่ยวชมการประมูลปลาทูน่าในช่วงเช้ามืดภายในเดือนหน้า เนื่องจากกำลังเตรียมตัวย้ายไปตั้งที่ใหม่ภายในวันที่ 11 ตุลาคม 

เป็นเวลามากกว่า 80 ปีแล้วที่ญี่ปุ่นได้เปิดตลาดปลาที่ใหญ่ที่สุดในโลก และยังเป็นสถานที่ท่องเที่ยวที่มีชื่อเสียงแห่งนี้ขึ้นมา ที่ซึ่งเต็มไปด้วยร้านอาหารและร้านค้าต่างๆ และตอนนี้กำลังเตรียมตัวย้ายไปตั้งที่เกาะโทโยสุ ซึ่งอยู่ทางตะวันออกของกรุงโตเกียว และเคยเป็นพื้นที่ตั้งของแหล่งโรงงานแก๊ส

ตลาดแห่งนี้เปิดเมื่อปี 1935 และยังเป็นตลาดที่มีการประมูลปลาทูน่าในช่วงเช้ามืด อีกทั้งยังเป็นกิจกรรมที่ดึงดูดนักท่องเที่ยวทั่วโลกให้มาเยี่ยมชม นอกจากนั้น ปลาที่ประมูลได้เหล่านี้จะถูกผู้คนอย่างหลากหลายนำไปใช้ได้ ทั้งเชฟซูชิมิชลินตาร์ชั้นนำไปจนถึงนำไปค้าขายในร้านค้าทั่วไป

แม้ว่าการประมูลจะเริ่มในช่วงเช้ามืดเวลาตี 5 ครึ่ง แต่ก็ยังถือว่ามีผู้คนมากมายแวะมาเยี่ยมชมการประมูลปลาทูน่าเมื่อมาท่องเที่ยวในโตเกียว และในทุกๆ วันจะมีนักท่องเที่ยวมาเยี่ยมชมประมาณ 120 คน

ผู้แถลงการณ์หญิงแห่งรัฐบาลกรุงโตเกียวกล่าวว่า แม้จะเป็นเวลาในช่วงเช้ามืด แต่ก็ไม่ได้ทำให้จำนวนนักท่องเที่ยวลดลงแม้แต่น้อย อีกทั้งยังมีนักท่องเที่ยวบางกลุ่มเริ่มต่อแถวเพื่อรอชมในเวลาตี 2

อย่างไรก็ตาม การให้เข้าชมการประมูลปลาทูน่าจะยุติภายในวันที่ 15 กันยายน เนื่องจากการเตรียมย้ายไปยังสถานที่ตั้งใหม่

การเยี่ยมชมการขายส่งสินค้าทะเลและผักภายในตลาดแห่งนี้จะยุติภายในวันที่ 29 กันยายน ก่อนที่จะปิดตลาดปลาซึกิจิอย่างเป็นทางการในวันที่ 6 ตุลาคมนี้

 

A Famed Tokyo Fish Market Is Relocating

Tuna is laid out for auction at Tsukiji fish market in Tokyo. (Photo Credit: GettyImage)

Tokyo’s famous Tsukiji fish market will stop admitting tourists to watch its pre-dawn tuna auctions next month as it prepares to move on Oct. 11, a spokeswoman said Tuesday.

After more than 80 years in operation, the world’s largest fish market — and a popular tourist attraction in an area packed with restaurants and shops — will move east to Toyosu, the site of a former gas plant.

The market, which opened in 1935, is best known for its pre-dawn daily auctions of tuna, caught from around the world, for use by everyone from top Michelin-starred sushi chefs to ordinary grocery stores.

Despite starting at 5:30 a.m. the lively tuna auctions are considered a must-see for visitors to the capital, with daily tourist numbers capped at 120 people.

The early hour does not seem to put off the tourist crowds and “some tourists start lining up at around 2 a.m.,” the spokeswoman from the Tokyo Metropolitan Government said.

But access to the tuna auction will end on Sept. 15 as preparatory work for the move gets under way, she added.

Viewing wholesale markets for marine products and vegetables will end on Sept. 29, before the complete Tsukiji market closure on Oct. 6, she said.

Source: Japan Times