ทรัมป์จะเสนอแผนเพื่อให้การเข้าเมืองของสหรัฐฯมีพื้นฐานมากขึ้น

(REUTERS/Leah Millis)

ประธานาธิบดีโดนัลด์ ทรัมป์ในสหรัฐอเมริกาจะจัดทำแผนในวันพฤหัสบดี เพื่อเสริมความมั่นคงของชายแดนและยกเครื่องระบบตรวจคนเข้าเมืองตามกฎหมายเพื่อช่วยเหลือผู้สมัครที่พูดภาษาอังกฤษ พร้อมทั้งได้รับการศึกษาที่ดี และมอบข้อเสนอในการทำงานให้

ข้อเสนอการเข้าเมืองของทรัมป์ของที่ปรึกษาอาวุโส Jared Kushner และ Stephen Miller และผู้ช่วยด้านเศรษฐกิจ Kevin Hassett เป็นความพยายามในการประชุมจากพรรค Republicans

ในขณะที่โอกาสในการได้รับการอนุมัติจากสภาคองเกรสยังดูเหมือนจะห่างไกล แต่แผนดังกล่าวจะทำให้โครงร่างของพรรค Republicans สามารถพูดได้ว่าเรียกเสียงจากความชอบได้ เมื่อทรัมป์และฝ่ายนิติบัญญัติมุ่งไปที่การเลือกตั้งประธานาธิบดีและรัฐสภาในเดือนพฤศจิกายน 2020

เป็นเวลาหลายทศวรรษที่กฎหมายการตรวจคนเข้าเมืองของสหรัฐอเมริกาให้ความสำคัญกับการเข้าเมือง โดยอิงจากครอบครัวและประมาณสองในสามของคนทั้งหมดที่ได้รับกรีนการ์ดในแต่ละปีมีความสัมพันธ์ทางครอบครัวกับผู้คนในสหรัฐอเมริกา

แผนของทรัมป์จะทำให้การเข้าเมืองอย่างถูกกฎหมายอยู่ที่ 1.1 ล้านคนต่อปี แต่การย้ายถิ่นฐานตามครอบครัวจะคิดเป็นเพียงหนึ่งในสามของจำนวนนั้น แต่คนที่มีทักษะสูงและมีงานจะได้รับการจัดลำดับความสำคัญและสามารถพาพวกเขาไปยังคู่สมรสและบุตรของพวกเขา เจ้าหน้าที่บอกกับผู้สื่อข่าวที่ทำเนียบขาวเมื่อวันพุธที่ผ่านมา

 

Trump to propose plan to make U.S. immigration more merit-based

(REUTERS/Leah Millis)

U.S. President Donald Trump will outline on Thursday a plan to harden border security and overhaul the legal immigration system to favor applicants who speak English, are well-educated and have job offers, senior administration officials said.

Trump’s immigration proposal, the product largely of senior advisers Jared Kushner and Stephen Miller and economic aide Kevin Hassett, is an effort to rally Republicans on an issue that has often divided them.

While its chances of approval by Congress seem distant, the plan will give Republicans an outline they can say they favor as Trump and lawmakers look toward the November 2020 presidential and congressional elections, where immigration will likely be a key issue.

For decades, U.S. immigration laws have given priority to family-based immigration, and about two-thirds of all people granted green cards each year have family ties to people in the United States.

Trump’s plan would keep legal immigration steady at 1.1 million people a year, but family-based immigration would account for only a third of that. Instead, high-skilled people with jobs would be given priority, and could bring with them their spouses and children, the officials told reporters at a White House briefing on Wednesday.

Source: Reuters