ทรัมป์อ้างว่าเขาสามารถต่อต้านรัฐธรรมนูญและยุติสิทธิการเป็นพลเมืองสหรัฐได้

เครดิตภาพ: AP

ประธานาธิบดีสหรัฐ โดนัลด์ ทรัมป์ ให้คำสัญญาระหว่างการให้สัมภาษณ์ว่า จะเตรียมลงนามในคำสั่งประธานาธิบดี เพื่อยกเลิกสิทธิการเป็นพลเมืองสหรัฐฯ โดยคำสัญญานี้เป็นการยึดมั่นในหลักการที่ต้องการเน้นชาวอเมริกันมากกว่าผู้อพยพ ในสัปดาห์ก่อนการเลือกตั้งมิดเทอมที่เข้มข้น

คำแถลงของนายทรัมป์ที่ให้สัมภาษณ์กับ Axios เมื่อวันอังคารที่ผ่านมา มีจุดมุ่งหมายเพื่อให้ยุติสิทธิในการเป็นพลเมืองของผู้ที่ไม่ใช่พลเมืองสหรัฐโดยกำเนิด หรือผู้อพยพที่ไม่ได้เกิดในดินแดนของสหรัฐ และขั้นตอนดังกล่าวได้ถูกกล่าวว่าเป็นการดูหมิ่นรัฐธรรมนูญของสหรัฐอเมริกา ที่ใช้มานานกว่า 150 ปีที่แล้ว โดยในบัญญัติกล่าวว่า “บุคคลทุกคนที่เกิดหรือมีสัญชาติในประเทศสหรัฐอเมริกาและอยู่ภายใต้เขตอำนาจศาลของตน บุคคลนั้นๆ เป็นพลเมืองของประเทศสหรัฐอเมริกา”

อย่างไรก็ตามทรัมป์ไม่ได้บอกว่าเมื่อไหร่เขาจะเซ็นต์มอบคำสั่ง และบางส่วนของคำสัญญาที่ผ่านมาของทรัมป์ในการใช้การปฎิบัติทางกฎหมายนั้นยังไม่ได้ผล แต่ไม่ว่าประธานาธิบดีจะทำตามคำขู่หรือไม่ก็ตาม ประเด็นนี้จะมุ่งเป้าหมายไปที่ความต้องการผลักดันเรื่องการอพยพเข้าสู่ความคิดของผู้ลงคะแนน เนื่องจากพวกเขาต้องลงคะแนนเลือกตั้งในสัปดาห์หน้า

 

Trump claims he can defy Constitution and end birthright citizenship

Photo Credit: AP

President Donald Trump offered a dramatic, if legally dubious, promise in a new interview to unilaterally end birthright citizenship, ratcheting up his hardline immigration rhetoric with a week to go before critical midterm elections.

Trump’s vow to end the right to citizenship for the children of non-citizens and unauthorized immigrants born on US soil came in an interview with Axios released Tuesday. Such a step would be regarded as an affront to the US Constitution, which was amended 150 years ago to include the words: “All persons born or naturalized in the United States and subject to the jurisdiction thereof, are citizens of the United States.”

Trump did not say when he would sign the order, and some of his past promises to use executive action have gone unfulfilled. But whether the President follows through on his threat or not, the issue joins a string of actions intended to thrust the matter of immigration into the front of voters’ minds as they head to polls next week.

Source: CNN