นายไมนาสเซียน ‘อินเซล’ ขอร้องไม่ให้มีส่วนรับผิดชอบทางอาญาจากการก่อเหตุรถตู้พุ่งชคนในเมืองโทรอนโต

ชายชาวแคนาดาที่ทำการก่อเหตุขับรถพุ่งชนคนจำนวน 10 คนที่เดินบนท้องถนนในโทรอนโตได้กล่าวร้องขอว่า “ไม่รับผิดชอบต่ออาชญากรรม” ในช่วงเริ่มต้นการพิจารณาคดีครั้งนี้

Alek Minassian เผชิญข้อหาฆาตกรรม 10 ข้อหาและพยายามฆ่า 16 ครั้ง เขาเป็นชายวัย 28 ปีถูกเชื่อมโยงกับขบวนการ “อินเซล” ที่เป็นผู้หญิงซึ่งเป็นกลุ่มชายหนุ่มทางออนไลน์ที่ส่วนใหญ่ตำหนิว่าพวกเขาไม่มีกิจกรรมทางเพศกับผู้หญิง

เขายอมรับการก่อเหตุในปี 2018 แต่ทนายความของเขายืนยันว่าเขาไม่มีความเหมาะสมทางสภาพจิตใจที่จะรับผิดชอบทางอาญา แม่ของเขากล่าวเพิ่มเติมว่าเขามีอาการแอสเพอร์เกอร์ ซึ่งเป็นโรคออทิสติกประเภทหนึ่งที่อาจทำให้ยากที่จะเข้าใจตัวชี้นำทางสังคมได้อีกด้วย

 

Toronto van attack: ‘Incel’ killer Minassian pleads not criminally responsible

A Canadian man who killed 10 people by ploughing a van into pedestrians in Toronto has pleaded “not criminally responsible” at the start of his trial.

Alek Minassian faces 10 charges of murder and 16 of attempted murder.

The 28-year-old has been linked to the misogynistic “incel” movement, a mostly online group of young men who blame their lack of sexual activity on women.

He has admitted the 2018 attack, but his lawyers argue he is not mentally fit to be held criminally responsible.

His mother has said he has Asperger’s syndrome – a type of autism that can make it difficult to understand non-verbal social cues.

By BBC News