นิวยอร์กเพิ่มมาตรการที่ช่วยแก้ปัญหาการจราจรในแมนฮัตตัน และการห้ามใช้ถุงพลาสติก

ผู้ขับขี่ที่เดินทางไปยังส่วนที่คึกคักที่สุดของแมนฮัตตัน จะต้องเสียค่าใช้จ่ายที่จะมีการเริ่มต้นในปี 2021 และถุงพลาสติกแบบใช้ครั้งเดียวจะถูกแบนทั่วรัฐนิวยอร์กในเวลาน้อยกว่าหนึ่งปี ภายใต้ข้อตกลงงบประมาณรัฐ 1.75 แสนล้านเหรียญสหรัฐ กล่าวโดยนาย Andrew Cuomo และผู้นำฝ่ายนิติบัญญัติ

ประเด็นสำคัญอย่างหนึ่งที่ไม่ได้ทำให้เป็นไปตามแผนการใช้จ่ายคือการทำกัญชาให้ถูกกฎหมาย โดยนาย Cuomo และหัวหน้าพรรคได้กล่าวว่าปัญหาซับซ้อนเกินกว่าจะเร่งรีบ และยังสามารถจัดการในช่วงสามเดือนสุดท้ายของเซสชั่นนิติบัญญัติกำหนดจะสิ้นสุดในวันที่ 19 มิถุนายน

ฝ่ายนิติบัญญัติวางแผนที่จะเริ่มส่งใบแจ้งงบประมาณทันทีในระหว่างการประชุมที่อาจขยายเข้ามาในวันจันทร์ เมื่อแผนการใช้จ่ายสำหรับปี 2019-2020 มีกำหนดที่กำลังจะเริ่มขึ้น

ส่วนใหญ่ถุงพลาสติกแบบใช้ครั้งเดียวที่ให้โดยซูเปอร์มาร์เก็ตและร้านค้าอื่นๆ จะถูกแบนตั้งแต่วันที่ 1 มีนาคม 2020 แต่ละมณฑลจะมีตัวเลือกในการเรียกเก็บเงิน 5 เซนต์สำหรับถุงกระดาษ โดย 2 เซนต์นั้นจะเป็นของรัฐบาลท้องถิ่น และ 3 เซนต์จะเป็นเงินต่อกองทุนคุ้มครองสิ่งแวดล้อมของรัฐ

แผนค่าผ่านทางของแมนฮัตตันจะเป็นแผนแรกในสหรัฐฯ ผู้นำของรัฐกล่าวว่าคณะกรรมการตรวจสอบจะกำหนดจำนวนเงินที่ได้รับการยกเว้นและเครดิตสำหรับผู้ขับรถที่มุ่งหน้าไปยังย่านธุรกิจกลาง ค่าผ่านทางจำนวนพันล้านที่คาดว่าจะเพิ่มขึ้น และจะนำไปสู่การแก้ไขระบบขนส่งมวลชนอย่างแออัดของมหานครนิวยอร์ก

 

New York passes Manhattan congestion charge and plastic bag ban

Drivers traveling into the busiest sections of Manhattan will be subject to a congestion charge starting in 2021 and single-use plastic bags will be banned across New York state in less than a year, under a $175.5bn state budget agreement announced on Sunday by the governor, Andrew Cuomo, and legislative leaders.

One major issue that did not make it into the spending plan was the legalization of recreational marijuana. Cuomo and party leaders have said the issue is too complex to rush. It could be handled in the last three months of the legislative session, scheduled to end on 19 June.

Lawmakers planned to begin passing budget bills right away during a session that could spill into Monday, when the spending plan for 2019-2020 is due to be in place.

Most single-use plastic bags provided by supermarkets and other stores will be banned statewide starting 1 March 2020. Counties will have the option of charging 5 cents for paper bags, with 2 cents going to local governments and 3 cents to the state environmental protection fund.

The Manhattan tolls plan will be the first of its kind in the US. State leaders said a review board will determine the toll amount, exemptions and credits for drivers headed into the central business district. The billions the tolls are expected to raise will go toward fixing New York City’s ailing mass transit system.

Source: The Guardian