บอริส จอห์นสัน-เจเรมี ฮันต์: การต่อสู้ของผู้นำอังกฤษมาถึงรอบสุดท้าย

Jeremy Hunt, ซ้ายและ Boris Johnson เป็นผู้เข้ารอบสองคนสุดท้ายในการเป็นผู้นำของพรรคอนุรักษ์นิยม (Matt Dunham and Frank Augstein / Associated Press)

เจเรมี ฮันต์ (Jeremy Hunt) รัฐมนตรีต่างประเทศพร้อมที่จะพบกับบอริส จอห์นสัน (Boris Johnson) ซึ่งเป็นอดีตนายกเทศมนตรีของลอนดอน ในรอบสุดท้ายของศึกชิงเก้าอี้ผู้นำเพื่อเป็นนายกรัฐมนตรีคนต่อไปของสหราชอาณาจักร

ชายทั้งสองถือเป็นผู้นำทางการเมืองที่มีประสบการณ์ยาวนานหลายสิบปี

จอห์นสันเป็นคนโปรดที่ได้รับตำแหน่ง แต่หลังจากการรณรงค์ที่เงียบสงบ เขายังไม่ถึงฝั่งที่จะทำให้เขาได้รับชัยชนะในฐานะผู้นำคนใหม่ของพรรคอนุรักษ์นิยม – และโดยค่าเริ่มต้นใช้กุญแจไปยังหมายเลข 10 Downing Street ที่อยู่อาศัยอย่างเป็นทางการและสำนักงานของนายกรัฐมนตรีของประเทศ

ในการลงคะแนนลับครั้งสุดท้ายของส. ส. พรรคอนุรักษ์นิยม 313, Michael Gove ซึ่งเป็นพันธมิตรที่ใกล้ชิดของจอห์นสันได้คะแนน 75 คะแนน โดยได้เพิ่มน้ำหนักในการลงคะแนนรอบที่แล้ว เมื่อเขาเพิ่มขึ้นเป็นอันดับสอง

ในการประกวดความเป็นผู้นำเมื่อสามปีที่แล้ว Gove มีโอกาสน้อยที่จะชักชวนเพื่อนของเขาด้วยการประกาศการเสนอราคาของเขาในวันที่จอห์นสันมีกำหนดจะประกาศผู้สมัครของเขา Gove กล่าวว่า จอห์นสันเป็นเพียง “การไม่มีคุณสมบัติถึงงาน” ของผู้นำประเทศ

โดยฮันท์ได้มาที่สองในรอบที่ห้าของการลงคะแนนครั้งที่สอง ที่จะจัดขึ้นในวันพฤหัสบดีที่มี 77 คะแนน ในขณะที่จอห์นสันได้รับการสนับสนุนจาก 160 ของส. พรรค

 

Hunt vs Boris: Britain’s leadership fight reaches final round

Jeremy Hunt, left, and Boris Johnson are the final two contenders for leadership of the Conservative Party. (Matt Dunham and Frank Augstein / Associated Press)

The foreign secretary, Jeremy Hunt, is set to go head-to-head against Boris Johnson, the gaffe-prone former mayor of London, in the final round of the fight to become Britain’s next prime minister.

Both men are political heavyweights with decades of experience between them.

Johnson is the favourite to take the title, but after a subdued campaign, he has yet to land the knockout blow that will see him emerge victorious as the new leader of the Conservative Party – and by default take the keys to Number 10 Downing Street, the official residence and office of the country’s prime minister.

In the final secret ballot of the 313 Conservative MPs, Michael Gove, once a close ally of Johnson, secured 75 votes, having punched above his weight in the previous round of voting when he surged into second place.

In the leadership contest three years ago, Gove landed a low blow to scupper his friend’s chances by declaring his own bid on the day Johnson was due to announce his candidacy. Gove said Johnson was simply “not up to the job” of leading the country.

Hunt came second in the fifth round of voting, the second to be held on Thursday, with 77 votes, while Johnson was given the support of 160 of the party’s MPs.

Source: Al Jazeera