ผลวิจัยเผยทะเลโซนร้อนอาจเพิ่มระดับน้ำทะเลราว 30 ซม. ภายในสิ้นศตวรรษ

ครอบครัวลุยน้ำทะเลที่ท่วมหมู่บ้านใน Kiribati ตอนกลางของมหาสมุทรแปซิฟิก น้ำทะเลที่อบอุ่นเป็นปัจจัยสำคัญในการเพิ่มความรุนแรงของพายุและปริมาณน้ำฝนที่รุนแรง (Jonas Gratzer/LightRocket/Getty Images)

มหาสมุทรของโลกกำลังร้อนขึ้นในอัตราที่เร็วกว่าที่เคย การวิจัยใหม่อาจทำให้ผู้คนเกิดความกังวลเกี่ยวกับการเปลี่ยนแปลงสภาพภูมิอากาศอย่างรวดเร็ว

น้ำทะเลที่ร้อนขึ้นจะใช้พื้นที่มากขึ้น กระบวนการที่เรียกว่าการขยายตัวทางความร้อน ซึ่งการวิจัยกล่าวว่าน่าจะเพิ่มระดับน้ำทะเลประมาณ 30 ซม. ในช่วงปลายศตวรรษนี้บนยอดเขาที่สูงขึ้นจากระดับน้ำทะเล น้ำแข็งและธารน้ำแข็ง และมหาสมุทรที่อบอุ่นยังเป็นปัจจัยสำคัญในการเพิ่มความรุนแรงของพายุเฮอริเคนและปริมาณน้ำฝนที่รุนแรง

น้ำทะเลเก็บความร้อนได้อย่างมีประสิทธิภาพ จนต้องใช้เวลาหลายสิบปีกว่าจะเย็นลง แม้ในสถานการณ์ที่ไม่น่าเป็นไปได้ที่การปล่อยก๊าซเรือนกระจกจะหยุดลงอย่างรวดเร็ว

รายงานที่ตีพิมพ์เมื่อวันพฤหัสบดีในนิตยสาร Science พบว่า ภาวะโลกร้อนของมหาสมุทรกำลังเร่งตัวขึ้นและกำลังจับคู่การทำนายของแบบจำลองการเปลี่ยนแปลงสภาพภูมิอากาศ ซึ่งแสดงให้เห็นว่าอุณหภูมิโลกที่สูงขึ้นมีแนวโน้มที่จะนำไปสู่สภาพอากาศที่รุนแรงไปทั่วโลก

 

Warming oceans likely to raise sea levels 30cm by end of century – study

A family wades through seawater that flooded their village in Kiribati central Pacific. Warmer oceans are a major factor in increasing the severity of storms and extreme rainfall. (Jonas Gratzer/LightRocket/Getty Images)

The world’s oceans are warming at a faster rate than previously estimated, new research has found, raising fresh concerns over the rapid progress of climate change.

Warming oceans take up more space, a process known as thermal expansion, which the study says is likely to raise sea levels by about 30cm by the end of the century, on top of the rise in sea levels from melting ice and glaciers. Warmer oceans are also a major factor in increasing the severity of storms, hurricanes and extreme rainfall.

Oceans store heat so effectively that it would take decades for them to cool down, even in the unlikely scenario that greenhouse gas emissions were halted urgently.

The report, published on Thursday in the journal Science, found that the warming of the oceans was accelerating and was matching the predictions of climate change models, which have shown global temperature rises are likely to lead to extreme weather across the world.

Source: The Guardian