ผู้ควบคุมดูแล UK สำรวจบทบาทของ Facebook, Google ในตลาดโฆษณา

REUTERS/Arnd WIegmann

หน่วยงานกำกับดูแลการแข่งขันของสหราชอาณาจักรเปิดตัวการสอบสวนเรื่องอำนาจโดย Facebook (FB.O) และ Google (GOOGL.O) ในตลาดโฆษณาดิจิทัลรวมถึงการเป็นเจ้าของข้อมูล

การแข่งขันและการตลาดกล่าวว่าจะดูว่ามีอิทธิพลต่อแพลตฟอร์มมากน้อยเพียงใด วิธีที่พวกเขารวบรวมและใช้ข้อมูลส่วนบุคคลและไม่ว่าผู้บริโภคจะได้รับข้อตกลงที่ดีหรือไม่

เมื่อปีที่แล้วสหราชอาณาจักรได้ว่าจ้างเจสัน เฟอร์แมน หัวหน้านักเศรษฐศาสตร์ในอดีตผู้บริหารของประธานาธิบดีบารัค โอบามาของสหรัฐอเมริกา เป็นประธานคณะกรรมการชุดใหม่ที่ตรวจสอบแนวทางของประเทศในด้านเทคโนโลยีดิจิตอล

CMA กล่าวว่าหากพบหลักฐานว่ามีปัญหาก็สามารถให้คำแนะนำอย่างละเอียดกับรัฐบาล

 

UK regulator investigates role of Facebook, Google in ad market

REUTERS/Arnd WIegmann

Britain’s competition regulator has launched an investigation into the power wielded by Facebook (FB.O) and Google (GOOGL.O) in digital advertising markets, including the ownership of data.

The Competition and Markets Authority said it would look at how much influence the platforms had, the way they collected and used personal data and whether consumers were getting a good deal.

Britain last year hired Jason Furman, chief economist in former U.S. President Barack Obama’s administration, to chair a new panel that reviewed the country’s approach to digital technology, finding that tech giants needed more competition.

The CMA said if it finds evidence that there are problems, it could make detailed recommendations to government.

Source: Reuters