ฝุ่นละอองและหมอกควันพิษกำลังทำให้ประเทศในเอเชียเหล่านี้มีคุณภาพอากาศย่ำแย่

(Yonhap)

ประเทศในแถบเอเชียบางประเทศกำลังเผชิญกับฝุ่นละอองและควันพิษที่อยู่ภายใต้หมอกควันอันหนาทึบและเป็นการดัดแปลงสภาพอากาศให้มีท้องฟ้าสีน้ำตาลที่เป็นพิษ

ประเทศไทย, เกาหลีใต้, จีน, อินเดียและฮ่องกงล้วนเผชิญกับมลพิษที่ไม่ดีต่อสุขภาพ และแม้กระทั่งระดับที่เป็นอันตรายจากรูปแบบสภาพอากาศที่มีการทำความร้อนจากถ่านหิน และการปล่อยมลพิษทำให้เกิดวิกฤตประจำปี

จากข้อมูลขององค์การอนามัยโลก (WHO) พบว่าเก้าในสิบของทุกๆ คนบนโลกนี้หายใจเอาอากาศที่มีสารมลพิษอยู่ในระดับสูง โดยภูมิภาคที่ได้รับผลกระทบรุนแรงที่สุดคือทวีปแอฟริกาและทวีปเอเชีย

ประเทศไทย 

(Reuters)

เจ้าหน้าที่ในกรุงเทพฯคาดว่าจะปรับใช้เครื่องบินที่มีความสามารถในการทำฝนแบบพิเศษ ซึ่งเป็นเทคนิคที่รู้จักกันในการก่อตัวของเมฆ โดยมีจุดประสงค์เพื่อลดมลพิษในบางส่วนของเมือง

แนวคิดนี้เกี่ยวข้องกับการฉีดเมฆที่มีสารเคมีเฉื่อยเล็กน้อย เช่น ซิลเวอร์ไอโอไดด์เพื่อเพิ่มปริมาณน้ำฝน และในช่วงไม่กี่ปีที่ผ่านมา มีการใช้โดยประเทศที่ประสบปัญหามลพิษตามฤดูกาลอย่างรุนแรงรวมถึงประเทศจีน

หลายพื้นที่ของกรุงเทพฯ ซึ่งเป็นเมืองที่แแออัดอย่างมากโดยมีประชากร 8 ล้านคน เผชิญกับอนุภาคมลพิษ PM2.5 ในระดับสูง ซึ่งเป็นอนุภาคขนาดเล็กที่มีขนาดเส้นผ่าศูนย์กลางน้อยกว่า 2.5 ไมโครเมตร ซึ่งถือว่าเป็นอันตรายโดยเฉพาะ เพราะมีขนาดเล็กพอที่จะเข้าไปทางปอด และผ่านเข้าไปในอวัยวะอื่นๆ

ในช่วงไม่กี่วันที่ผ่านมา ระดับต่างๆอยู่ที่ประมาณ 150-200 ไมโครกรัมต่อลูกบาศก์เมตร ซึ่งถือว่าไม่ปลอดภัยต่อดัชนีคุณภาพอากาศ (AQI) ตามรายงานของนักอุตุนิยมวิทยาของซีเอ็นเอ็น (CNN) องค์การอนามัยโลกพิจารณาว่าระดับ AQI ต่ำกว่า 25 เป็นที่ยอมรับสำหรับมนุษย์ที่จะหายใจเป็นประจำ

นักดับเพลิงฉีดน้ำจากปืนใหญ่แรงดันสูงรอบๆ ศาลากลางกรุงเทพฯและพื้นที่อื่นๆ ซึ่งเป็นส่วนหนึ่งของความพยายามในระยะเวลาสั้นๆเพื่อบรรเทาหมอกควัน ซึ่งมีการถกเถียงกันว่าน้ำมีประสิทธิภาพในการล้างอนุภาค PM2.5 ที่ดีกว่าและอันตรายกว่าหรือไม่

ประเทศเกาหลีใต้ 

(EPA-EFE)

เป็นเวลา 5 วันติดต่อกันที่ฝุ่นระดับสูงนั้นได้ปกคลุมส่วนของเกาหลีใต้ตามสื่อท้องถิ่น ตลอด 48 ชั่วโมงที่ผ่านมา ฝุ่นได้มีระดับที่ไม่เยอะมากระหว่าง AQI 150-225 นักอุตุนิยมวิทยาของ CNN กล่าว

รัฐบาลท้องถิ่นใน 10 เมืองได้ออกมาตรการฉุกเฉิน เช่น ยานพาหนะที่จำกัด บนท้องถนนและลดการปล่อยมลพิษที่โรงงานในขณะที่คนในกรุงโซลปิดบังใบหน้าด้วยหน้ากากและหลีกเลี่ยงการออกไปข้างนอกเว้นแต่จำเป็น

“อากาศมืดมนมากและลำคอของฉันเจ็บจนฉันรู้สึกหดหู่” ชาวเกาหลีใต้คนหนึ่งกล่าวกับสำนักข่าวยอนฮับ (Yonhap News)

ผู้เชี่ยวชาญได้ชี้ไปที่สิ่งที่ทำให้เกิดวิกฤตการณ์ประจำปี ซึ่งรวมถึงโรงงานไอเสียรถยนต์ การทำความร้อนจากถ่านหิน และมวลอากาศที่นิ่ง มลพิษจากโรงงานและการปล่อยมลพิษที่ถูกพัดพาข้ามทะเลสีเหลืองในประเทศจีนได้ทำให้ปัญหาเลวร้ายลงเช่นกัน

 

Fine dust and toxic smog are suffocating these Asian countries

(Yonhap)

Parts of Asia are chocking under a thick layer of smog, leading at least one country to experiment in extreme forms of weather modification in an attempt to clear the toxic brown skies.

Thailand, South Korea, China, India and Hong Kong are all facing unhealthy and even hazardous levels of pollution as weather patterns, coal heating and emissions contribute to the annual crisis.

According to the World Health Organization (WHO), nine out of every 10 people on the planet breathe air containing a high level of pollutants, with the worst affected regions being Africa and Asia.

Thailand

(Reuters)

Authorities in the Thai capital Bangkok are expected to deploy planes with special rainmaking capabilities — a technique known as cloud seeding — on Tuesday, with the aim of easing pollution in some parts of the city, according to the Bangkok Post.

The concept involves injecting clouds with small amounts of inert chemicals, such as silver iodide, in order to increase rainfall. In recent years, it has been used by nations that suffer from severe seasonal pollution levels, including China.

Several areas of Bangkok, a sprawling and heavily congested city of 8 million, are seeing high levels of PM2.5 pollution particles — microscopic particles smaller than 2.5 micrometers in diameter which are considered particularly harmful because they are small enough to lodge deep into the lungs and pass into other organs.

In recent days, the levels have been hovering around 150-200 microgrammes per cubic meter, which is considered unhealthy on the Air Quality Index (AQI), according to CNN meteorologists. The World Health Organization considers AQI levels under 25 to be acceptable for humans to breathe regularly.

Firefighters Monday blasted water from high-pressure cannons around Bangkok’s City Hall and other areas, as part of short term efforts to ease the hazardous smog, the Post reported. There is debate as to whether water is effective in washing away the finer and more dangerous PM2.5 particles.

South Korea

(EPA-EFE)

For five consecutive days, high levels of fine dust have blanketed parts of South Korea, according to local media. Over the past 48 hours, the cloud of fine dust has reached very unhealthy levels of between AQI 150-225, CNN meteorologists said.

Local governments in ten cities have enacted emergency measures, such as limited vehicles on the road and reducing emissions output at factories, while people in Seoul covered their faces with masks and avoided going outside unless necessary.

“The air is so murky and my throat hurts that I even feel depressed,” one South Korean citizen told the Yonhap News agency.

Experts have pointed to the usual suspects causing what has become an annual crisis, including factories, car exhausts, coal heating and a stagnant air mass. Pollution from factories and emissions being blown across the Yellow Sea in China have also exacerbated the problem.

Source: CNN News