ฟ่านปิงปิง ถูกปรับกว่า 4,200 ล้านบาท โทษฐานหลีกเลี่ยงภาษี

ซูเปอร์สตาร์สาวชาวจีน ฟ่าน ปิงปิง ผู้ซึ่งเป็นหนึ่งในดาราหญิงที่มีรายได้สูงที่สุดในโลก (ภาพ: REUTERS/Gus Ruelas)

ดาราสาวชื่อดังผู้ที่หายตัวไปตั้งแต่เดือนกรกฎาคม ถูกสั่งปรับถึงสิ้นปีนี้หรือไม่ก็อาจจะต้องเข้าคุก

ฟ่าน ปิงปิง นักแสดงชาวจีนชื่อดังผู้ซึ่งหายตัวไปหลายเดือนท่ามกลาวข่าวลือที่กระทำผิดกฎหมาย ตอนนี้ได้ถูกปรับข้อหาหลีกเลี่ยงภาษี

สำนักข่าวซินหัวสังกัดรัฐบาลกลางของจีนและกรมสรรพากรมณฑลเจียงซูรายงานว่า ฟ่าน ปิงปิงและบริษัทต้นสังกัดถูกสั่งปรับเป็นเงินมูลค่า 129 ล้านเหรียญสหรัฐ (ราว 4,200 ล้านบาท) เพื่อเป็นค่าปรับและค่าภาษีที่ไม่ได้จ่าย หลังจากที่เจ้าหน้าที่ของรัฐค้นพบว่าเธอค้างชำระประมาณ 255 ล้านหยวน

ดาราสาววัย 36 ปี ผู้ซึ่งเป็นหนึ่งในนักแสดงที่มีชื่อเสียงที่สุดของจีนกับหน้าที่การงานที่มีมากว่า 20 ปี และมีชื่อเสียงในฮอลลีวู้ดกับบทบาทในหนังเรื่อง X-Men: Days of Future Past และยังเป็นพรีเซนเตอร์ให้กับแบรนด์หรูอย่าง Mercedes Benz และ Cartier ในประเทศจีน

สำนักข่าวซินหัวรายงานว่า ฟ่าน ปิงปิงจะไม่ถูกตั้งข้อหามีความผิดทางอาญา ถ้าเธอ “จ่ายค่าปรับดังกล่าวได้ภายในระยะเวลาที่กำหนด”

“ฉันต้องขอโทษทุกๆคนจริงๆ” ฟ่าน ปิงปิงกล่าวลงในสื่อออนไลน์ของเธอ “ในฐานะที่เป็นบุคคลสาธารณะ ฉันควรที่จะปฏิบัติตามกฎหมายและเป็นตัวอย่างที่ดีให้กับสังคม สำหรับผลประโยชน์ในเชิงเศรษฐกิจ ฉันควรยับยั้งตนเองในกระบวนการจัดการที่นำไปสู่การฝ่าฝืนกฎหมาย”

“ถ้าไม่มีรัฐบาลจีน นโยบายจากรัฐ และถ้าไม่มีความรักจากประชาชน คงไม่มีฟ่าน ปิงปิงในวันนี้” เธอเขียนในแถลงการณ์เมื่อหลายเดือนที่แล้ว

 

Fan Bingbing: missing Chinese actor hit with $129m tax bill

A Chinese superstar Fan Bingbing, one of the world’s highest paid actresses (Photo Credit: REUTERS/Gus Ruelas)

Star not seen since July has been ordered to pay up by the end of the year or face jail.

The Chinese actor Fan Bingbing, who has been missing for months amid rumours of possible wrongdoing, has been fined for tax evasion.

Fan and her related companies were ordered to pay about 883m yuan ($129m) in fines and unpaid taxes after authorities found she failed to pay about 255m yuan in dues, according to the official Xinhua news agency, which cited the Jiangsu provincial taxation bureau.

One of China’s most famous actors with a career spanning two decades, the 36-year-old is best known in the west for her role in X-Men: Days of Future Past. She has been the face of brands such as Mercedes Benz and Cartier in China.

Fan will not face criminal charges if the fines and back taxes are “paid within the prescribed time limit”, Xinhua reported.

“I sincerely apologise to everyone,” Fan said in a statement posted on an official social media account. “As a public person I should be in compliance with the law and be an example for society and the industry. In the face of economic benefits, I should not lose my restraint and forsake administrative procedures that lead to violations of the law.”

“Without the [Communist] party and the state’s good policies, without the love from the people, there would be no Fan Bingbing,” she wrote in her first statement for months.

Source: Reuters