รัฐบาลญี่ปุ่นอาจจ่ายเงินให้แก่ประชาชนจำนวน 27,000 เหรียญสหรัฐ เพื่อย้ายออกจากโตเกียว

ตามรายงานของสถานีวิทยุและโทรทัศน์ NHK แห่งประเทศญี่ปุ่น เมื่อวันที่ 22 พฤศจิกายนที่ผ่านมารายงานว่า รัฐบาลกำลังพิจารณาให้เงินจำนวน 3 ล้านเยนแก่ผู้ที่ตัดสินใจย้ายที่อยู่ไปในเขต 23 แห่งของโตเกียวและหางานทำที่อื่นๆ โดยจะเริ่มในปีงบประมาณถัดไป

โตเกียวและปริมณฑลรอบๆ เมืองหลวงที่มีประชากรรวมกันประมาณ 38 ล้านคนมีแนวโน้มที่จะทำให้ประเทศญี่ปุ่นอาจเพิ่มจำนวนประชากรมากขึ้น แม้ว่าประชากรของประเทศญี่ปุ่นจะลดลงแล้วก็ตาม และนั่นมักจะเป็นค่าใช้จ่ายของเมืองอื่นๆ

โตเกียว จังหวัดชิบะ คานากาว่าและไซตามะได้โพสต์การเติบโตของประชากรในปี 2017 และอ้างอิงจากรายงานของ NHK จะเห็นได้ว่าจำนวนผู้ที่ย้ายไปอยู่โตเกียวนั้นมีจำนวนเกินและใช้เวลากว่า 22 ปีนับจากนี้ และนั่นคือเกือบหนึ่งในสามคนในญี่ปุ่นที่อาศัยอยู่ในพื้นที่โตเกียว

รัฐบาลกล่าวเพิ่มเติมว่าเนื่องจากมีผู้คนออกจากเมืองใหญ่อื่นๆ เช่น เซนไดและซัปโปโรทางตอนเหนือของญี่ปุ่นในโตเกียว รัฐบาลจะหาการกระตุ้นให้ผู้คนย้ายไปยังสถานที่เหล่านั้น เช่นผ่านทางสิทธิประโยชน์ทางภาษี

 

Japan’s government could pay people $27,000 to move away from Tokyo

According to a report by national broadcaster NHK on Nov. 22, the government is mulling giving as much as 3 million yen ($27,000) to people who decide to relocate from the 23 wards of Tokyo and find jobs elsewhere, starting in the next fiscal year.

Tokyo and the greater metropolitan area surrounding the capital, with a total population of some 38 million, have long bucked the trend in Japan when it comes to demographics, even as Japan’s overall population shrinks. That’s often been at the cost of other cities.

Tokyo and the prefectures of Chiba, Kanagawa, and Saitama posted significant population growth in 2017. According to NHK, the number of people moving to Tokyo has exceeded the number moving out for 22 years and counting. Nearly one out of every three people in Japan lives in the Tokyo area.

The government added that as more people leave other major cities such as Sendai and Sapporo in the north of Japan for Tokyo, it will encourage people to relocate to those places, for example through tax benefits.

Source: https://qz.com