ลอนดอนจะเป็นเมืองอุทยานแห่งชาติเมืองแรกของโลก

เครดิตภาพ : Howard Kingsnoth / Getty Image

ด้วยการจราจรที่ติดขัด สภาพอากาศที่ปนเปื้อน อาจดูเป็นตัวเลือกที่เป็นไปไม่ได้นักสำหรับการทำให้เมืองที่คึกคักแต่แฝงไปด้วยเสน่ห์อย่างกรุงลอนดอนกลายเป็นเมืองอุทยานแห่งชาติแรกของโลก

โครงการนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อเปลี่ยนวิธีที่ผู้คนคิดเกี่ยวกับพื้นที่สีเขียวในพื้นที่เขตเมืองโดยการเพิ่มพื้นที่สีเขียวและสวนสาธารณะให้ชาวลอนดอน โดยอดีตศาสตราจารย์ด้านภูมิศาสตร์ Daniel Raven-Ellison หวังว่าโครงการนี้จะเป็นการกระตุ้นให้ประชาชนอนุรักษ์สภาพแวดล้อมทางธรรมชาติและมีส่วนร่วมในการทำกิจกรรมที่เป็นมิตรกับสิ่งแวดล้อมมากยิ่งขึ้น

“กรุงลอนดอนไม่ได้เป็นเพียงเมืองที่มีภูมิทัศน์ แต่เป็นเมืองที่มีประชากรเกือบ 9 ล้านคน และมีต้นไม้เป็นจำนวนมาก เราอยู่เมืองนี้ร่วมกับสัตว์ป่าอื่น ๆ อีกกว่า 15,000 ชนิดและฉันไม่คิดว่าชีวิตในเมืองมีค่าน้อยกว่าชีวิตที่เราเห็น ในสถานที่ห่างไกลจากเมืองเหล่านี้ ” เขากล่าว

ซาดิก ข่าน (Sadiq Khan) นายกเทศมนตรีกรุงลอนดอน ประกาศการสนับสนุนโครงการนี้ในช่วงฤดูร้อนที่ผ่านมาและจะเริ่มดำเนินการเป็นทางการในเดือนกรกฎาคม 2019

 

London Is the World’s First City to Be Named a National Park

Photo credit: Howard Kingsnoth / Getty Image

With its traffic-clogged streets and polluted air it may seem like an unlikely choice, but the bustling metropolis of London is set to become the world’s first National Park City.

But the UK capital won’t be swapping its skyscrapers for forests. Instead, the National Park City status aims to change how people think about green spaces in urban areas.

It’s the brainchild of former geography teacher Daniel Raven-Ellison. He hopes that re-imagining London as an urban national park will encourage people to conserve the natural environment and help make it greener.

“London is not just a city, it’s a landscape, It is a landscape that’s home not just to nearly nine million people, but there are as many trees. We share this city with 15,000 other species of wildlife and I don’t think that urban life is worth any less than that life that we see in maybe those more distant places from cities.” he said.

London’s mayor Sadiq Khan announced his support last summer, and the designation will become official in July 2019

Source: CNN