สหรัฐอเมริกาตรวจสอบแผนการของฝรั่งเศสกับบริษัทด้านเทคโนโลยีภาษี

(Reuters/File Photo)

ประธานาธิบดีโดนัลด์ ทรัมป์ในสหรัฐอเมริกาได้มีคำสั่งให้สอบสวนเรื่องภาษีของบริษัท เทคโนโลยีที่กำหนดไว้ในประเทศฝรั่งเศส ซึ่งเป็นการสอบสวนที่อาจนำไปสู่การจัดเก็บภาษีศุลกากรใหม่หรือข้อจำกัดทางการค้าอื่นๆ ของสหรัฐอเมริกา

“สหรัฐฯมีความกังวลอย่างมากว่าภาษีบริการดิจิทัลซึ่งคาดว่าจะผ่านวุฒิสภาฝรั่งเศสในวันพรุ่งนี้ มีเป้าหมายที่ไม่เป็นธรรมต่อบริษัทอเมริกัน” Robert Lighthizer ตัวแทนการค้าของสหรัฐอเมริกากล่าวในแถลงการณ์ประกาศการสอบสวน

การย้ายดังกล่าวทำให้ Lighthizer ตรวจสอบนานถึงหนึ่งปีว่าแผนภาษีดิจิทัลของฝรั่งเศสจะส่งผลกระทบต่อ บริษัทเทคโนโลยีในสหรัฐอเมริกาหรือไม่

การสอบสวน “มาตรา 301” จะพิจารณาว่าการจัดเก็บเป็นไปในแนวปฏิบัติทางการค้าที่ไม่เป็นธรรมหรือไม่ การสืบสวนก่อนหน้านี้ครอบคลุมการปฏิบัติทางการค้าของจีนและการอุดหนุนของสหภาพยุโรปในเครื่องบินพาณิชย์ขนาดใหญ่

รัฐมนตรีว่าการกระทรวงการคลังของฝรั่งเศส Bruno Le Maire กล่าวในเดือนมีนาคมว่าภาษี 3% จากรายรับของบริษัทอินเทอร์เน็ตขนาดใหญ่ของฝรั่งเศสสามารถสร้างรายได้ 500 ล้านยูโรต่อปี

USTR กล่าวในแถลงการณ์ว่า “บริการที่ครอบคลุมเป็นบริการที่บริษัทในสหรัฐอเมริกาเป็นผู้นำระดับโลก โครงสร้างของภาษีใหม่ที่เสนอรวมถึงคำแถลงของเจ้าหน้าที่แนะนำว่าฝรั่งเศสกำหนดเป้าหมายภาษีอย่างไม่ยุติธรรมที่บริษัทเทคโนโลยีที่อยู่ในสหรัฐฯ”

Lighthizer กล่าวว่าทรัมป์ “ได้ชี้นำให้เราตรวจสอบผลกระทบของกฎหมายนี้และตัดสินว่าเป็นการเลือกปฏิบัติหรือไม่สมเหตุสมผลและเป็นภาระหรือจำกัดการค้าของสหรัฐอเมริกา”

 

U.S. to probe French plan to tax tech companies

(Reuters/File Photo)

U.S. President Donald Trump on Wednesday ordered an investigation into France’s planned tax on technology companies, a probe that could lead to the United States imposing new tariffs or other trade restrictions.

“The United States is very concerned that the digital services tax which is expected to pass the French Senate tomorrow unfairly targets American companies,” U.S. Trade Representative Robert Lighthizer said in a statement announcing the investigation.

The move gives Lighthizer up to a year to investigate if France’s digital-tax plan would hurt U.S. technology companies.

The “Section 301” investigation will determine if the levy poses an unfair trade practice. Prior investigations have covered Chinese trade practices and European Union subsidies on large commercial aircraft.

French Finance Minister Bruno Le Maire said in March that a 3% tax on the French revenue of large internet companies could yield 500 million euros ($563 million) a year.

USTR said in a statement the “services covered are ones where U.S. firms are global leaders. The structure of the proposed new tax as well as statements by officials suggest that France is unfairly targeting the tax at certain U.S.-based technology companies.”

Lighthizer said Trump “has directed that we investigate the effects of this legislation and determine whether it is discriminatory or unreasonable and burdens or restricts United States commerce.”

Source: Reuters