สีจิ้นผิงพบกับคิมจองอึนในการมาเยือนเกาหลีเหนือครั้งแรก

ผู้นำเกาหลีเหนือคิมจองอึนและประธานาธิบดีจีนสีจิ้นผิงเข้าพบที่ประเทศจีนในเดือนมีนาคม (KCNA/EPA)

ประธานาธิบดีสาธารณรัฐประชาชนจีน สีจิ้นผิงจะเข้ามาเยี่ยมประเทศเกาหลีเหนือเป็นครั้งแรกในสัปดาห์นี้ สื่อของรัฐได้ประกาศท่ามกลางการเจรจาระหว่างสหรัฐฯกับรัฐบาลพม่าเกี่ยวกับโครงการนิวเคลียร์

นายสีจะพบกับคิมจองอึนระหว่างการเยี่ยมชมในวันพฤหัสบดีและวันศุกร์ที่ผ่านมา โฆษกของ CCTV สื่อจากรัฐจีนกล่าว พร้อมทั้งกล่าวว่าการเดินทางจะเป็นครั้งแรกของประธานาธิบดีจีนที่มาเยี่ยมชมเกาหลีเหนือในรอบ 14 ปี

สำนักข่าวกลางอย่างเป็นทางการของเกาหลีเหนือ (KCNA) ได้ประกาศเกี่ยวกับการเยือนครั้งนี้ แต่ไม่ได้ให้รายละเอียดเพิ่มเติม

การเยือนครั้งนี้สอดคล้องกับวันครบรอบ 70 ปีของการสถาปนาความสัมพันธ์ทางการทูตระหว่างจีนและเกาหลีเหนือ CCTV กล่าว โฆษกกล่าวเสริมว่าผู้นำจะแลกเปลี่ยนความเห็นเกี่ยวกับสถานการณ์ในคาบสมุทรเกาหลี

สำนักงานประธานาธิบดีของเกาหลีใต้กล่าวว่า มีความหวังว่าการไปเยือนเกาหลีเหนือของสีจิ้นผิงจะช่วยให้มีการเจรจาอย่างรวดเร็วเพื่อแก้ไขปัญหาความขัดแย้งทางนิวเคลียร์ และยังกล่าวว่าได้มีส่วนร่วมในการหารือกับปักกิ่งเกี่ยวกับความเป็นไปได้ของการเยือนโดยนายสีจิ้นผิง ซึ่งมองว่าเป็นการพัฒนาเชิงบวกในความพยายามที่จะแก้ไขปัญหาของคาบสมุทรอย่างสงบสุข

การมาเยือนครั้งนี้เป็นผลมาจากการเจรจาระหว่างสหรัฐฯกับเกาหลีเหนือว่าไม่สามารถเป็นไปได้

 

Xi Jinping to meet Kim Jong-un in first state visit to North Korea

North Korean leader Kim Jong-un and Chinese president Xi Jinping met in China in March. (KCNA/EPA)

Chinese president Xi Jinping will make his first state visit to North Korea this week, state media have announced, amid stalling US talks with the regime on its nuclear program.

Xi will meet Kim Jong-un during the visit on Thursday and Friday, Chinese state broadcaster CCTV said. It said the trip will be the first by a Chinese president in 14 years.

North Korea’s official Korean Central News Agency (KCNA) also announced the visit, but provided no further details.

The visit coincides with the 70th anniversary of the establishment of diplomatic relations between China and North Korea, CCTV said. The broadcaster added the leaders would exchange views on the situation on the Korean peninsula.

South Korea’s presidential office said it hoped Xi’s visit to North Korea would contribute to a swift resumption of negotiations to resolve the nuclear standoff. It said it has been engaging in discussions with Beijing over the possibility of a visit by Xi, which it views as a positive development in efforts to peacefully resolve the peninsula’s issues.

The visit comes as negotiations between the US and North Korea appear to have reached an impasse.

Source: The Guardian