สื่อแบบสตรีมมิ่งสามารถทดแทนโรงภาพยนตร์ได้จริงหรือ

อนาคตของโรงภาพยนตร์เป็นหนึ่งในหัวข้อที่ถกเถียงกันอย่างดุเดือดที่สุดในเมืองคานส์ในสัปดาห์นี้ระหว่างสิ่งที่ประธานคณะลูกขุน Alejandro Gonzalez Inarritu อธิบายว่าเป็น “ขั้นตอนสำคัญ” สำหรับ ประสบการณ์ภาพยนตร์โดยรวม”

สำหรับการดำเนินงานในปีที่สองนี้สื่อสตรีมมิ่งภาพยนตร์ยักษ์ใหญ่อย่าง Netflix นั้นค่อนข้างโดดเด่น เนื่องจากการเจรจายังคงดำเนินต่อไประหว่างสตูดิโอและเทศกาลเกี่ยวกับความมุ่งมั่นในการเผยแพร่ละคร

กฎการแข่งขันกำหนดให้ภาพยนตร์ที่ได้รับการยกย่องสำหรับรางวัล Palme d’Or ที่ได้รับความนิยมนั้นไม่สามารถสตรีมได้ภายในสามปีของการแข่งขันและท่าทางที่ไม่เปลี่ยนแปลงทำให้คานส์พลาดโอกาสเป็นเจ้าภาพในการคว้ารางวัลออสการ์เมื่อปีที่แล้ว ขณะที่ Netflix ได้ถ่ายทำที่อื่นเพื่อฉาย รอบปฐมทัศน์

ก่อนหน้าเหตุการณ์ในปีนี้ผู้อำนวยการเทศกาล Thierry Frémauxประกาศว่า: “เราไม่พร้อมที่จะต้อนรับภาพยนตร์ที่ไม่ได้ฉายในโรงภาพยนตร์” และความปรารถนาของเขาในการรักษาประสบการณ์หน้าจอขนาดใหญ่ท่ามกลางทะเลเนื้อหาออนไลน์ที่หาได้ง่าย – คือ สะท้อนในวันอังคารโดย Inarritu ผู้ยกย่อง “ประสบการณ์ของชุมชน” ของโรงภาพยนตร์

อย่างไรก็ตามผู้สร้างภาพยนตร์ยังคงมองว่าการที่โรงภาพยนตร์และสตรีมเมอร์นั้นสามารถทำงานร่วมกันได้เพื่อหาทางออกที่ดีกว่า

 

Cannes 2019: Could streaming really cancel cinema?

The future state of cinema has been one of the most hotly-debated topics in sun-drenched Cannes this week, during what jury president Alejandro Gonzalez Inarritu described as a “crucial” stage for the “collective film experience”.

For the second year running, movies by streaming giant Netflix are notable by their absence, as talks remain ongoing between the studio and the festival about its commitment to theatrical releases.

Competition rules dictate films considered for the esteemed Palme d’Or prize cannot be streamed within three years of competing and this unwavering stance caused Cannes to miss out hosting the Oscar-winning Roma last year – as Netflix took the film elsewhere for its premiere.

Prior to this year’s event, festival director Thierry Frémaux declared: “We are not ready to welcome films that are not released in a theatre” and his passion for the preservation of the big screen experience – amidst a sea of readily available online content – was echoed on Tuesday by Inarritu who praised the “communal experience” of cinema.

However, the filmmaker remains upbeat that cinemas and streamers can work together to find a better solution.

Source BBC