หน่วยงานกำกับดูแลสื่อของสหราชอาณาจักรจะตรวจสอบผู้ประกาศข่าวของจีน

Peter Humphrey และภรรยาของเขา Yu Yingzeng ออกจากศาลในประเทศจีนในปี 2014 พวกเขาถูกจำคุกในข้อหาค้าขายข้อมูลส่วนบุคคลอย่างผิดกฎหมาย (Aly Song/Reuters)

ผู้ควบคุมสื่อของอังกฤษ Ofcom ได้เปิดการสอบสวนว่าผู้ประกาศข่าวของสาธารณรัฐประชาชนจีนทำผิดกฎเกณฑ์หรือไม่ ที่ได้เผยการออกอากาศคำสารภาพของพลเมืองชาวอังกฤษ

การสืบสวนถูกเปิดตัวหลังจากมีการร้องเรียนไปยัง Ofcom ในปี 2018 โดยนายปีเตอร์ ฮัมฟรีย์ (Peter Humphrey) อดีตนักข่าวที่ทำงานเป็นนักสืบที่สืบสวนเกี่ยวกับบริษัทในช่วงเวลาที่เขาถูกจับกุมที่ประเทศจีนในปี 2013

นายฮัมฟรีย์ได้กล่าวว่า China Central Television (CCTV) และแผนก China International Television Network (CGTN) ของประเทศจีน ซึ่งเป็นผู้ออกอากาศและยังเผยแพร่การที่เขาได้ถูกบังคับข่มขู่ให้สารภาพ

“เราได้ตัดสินใจที่จะตรวจสอบการร้องเรียนที่เป็นธรรมและความเป็นส่วนตัวเกี่ยวกับรายการข่าวที่ออกอากาศในข่าวกล้องวงจรปิด” โฆษกของ Ofcom กล่าวในอีเมลเมื่อวันพุธที่ผ่านมา

“หากเราพบว่ากฎได้ถูกละเมิด เราจะดำเนินการตามความเหมาะสม” โฆษกเสริม

Ofcom สามารถกำหนดค่าปรับในสื่อและดึงใบอนุญาตออกอากาศของเครือข่ายโทรทัศน์ที่ละเมิดมาตรฐานการออกอากาศของสหราชอาณาจักร โดยช่อง CGTN ก็ได้ออกอากาศในสหราชอาณาจักรเช่นกัน

นายฮัมฟรีย์ถูกจับพร้อมกับภรรยาของเขา และถูกกล่าวหาว่าได้รับข้อมูลส่วนตัวอย่างผิดกฎหมายในขณะที่ให้คำปรึกษากับ GlaxoSmithKline หลังจากนั้นเขาปรากฏตัวทางโทรทัศน์ของจีน ทำให้สิ่งที่เขาอธิบายว่าเป็นการบังคับให้คำสารภาพระหว่างการสัมภาษณ์ที่ออกอากาศทั้งสองครั้ง

ศิลปินวาดภาพเกี่ยวกับวิธีการให้คำสารภาพทางโทรทัศน์ของ Peter Humphrey (ภาพ: Alexey Garmash)

 

UK media regulator to investigate China’s state broadcaster

Peter Humphrey and his wife, Yu Yingzeng, leaving court in China in 2014. They were imprisoned on charges of illegally trading in personal information. (Aly Song/Reuters)

UK media regulator Ofcom has opened an investigation into whether China’s state broadcaster broke its rules by airing the confession of a British citizen.

The probe was launched after a complaint was filed to Ofcom in 2018 by Peter Humphrey, a former journalist who was working as a corporate investigator when he was arrested in China in 2013.

Humphrey has accused China Central Television (CCTV) and its international division, China Global Television Network (CGTN), of airing and distributing what he describes as a forced confession.

“We have decided to investigate a fairness and privacy complaint about news programmes broadcast on CCTV News,” a spokesperson for Ofcom said in an email on Wednesday.

“If we find our rules have been broken, we will take the appropriate action,” the spokesperson added.

Ofcom can impose fines on media outlets and pull the broadcast licenses of television networks that breach UK broadcasting standards. CGTN is available in the United Kingdom.

Humphrey was arrested along with his wife and accused of illegally obtaining private information while consulting for GlaxoSmithKline. He later appeared on Chinese television making what he described as a forced confession obtained during two interviews.

An artists’ impression of how Peter Humphrey’s televised confession was set up. (Artwork: Alexey Garmash)

Source: CNN News