หัวเว่ยสมาร์ทโฟนพุ่งแซงแอปเปิ้ลได้เป็นครั้งแรก

Huawei Technologies Co. ขึ้นนำ Apple Inc. เขยิบมาอยู่เป็นอันดับสองในด้านการส่งออกสมาร์ทโฟนจำหน่ายทั่วโลกในช่วงไตรมาสที่สอง ถือเป็นการตาม Samsung Electronics Co., และนับเป็นการผลึกกำลังให้กับคู่แข่งสัญชาติจีนในตลาด

โดยในช่วงไตรมาสที่ผ่านมา หัวเว่ยได้จัดส่งสมาร์ทโฟนจำนวน 54.2 ล้านเครื่องซึ่งมากกว่าปีที่แล้ว 41 เปอร์เซ็นต์ และเป็นการแซงหน้านำไอโฟนได้เป็นครั้งแรก ตามรายงานวิจัยทางการตลาดของบริษัท IDC ซึ่งหัวเว่ยครองส่วนแบ่งในตลาด 16 เปอร์เซ็นต์ เทียบกับซัมซุงของเกาหลีใต้ที่ได้ไป 21 เปอร์เซ็นต์ ในขณะที่แอปเปิ้ลได้ไป 12 เปอร์เซ็นต์ ตามมาด้วยเสี่ยวมี่และออปโป้ที่มาจากประเทศจีนทั้งคู่ซึ่งติดอยู่ในท็อปไฟว์

ผู้ผลิตสมาร์ทโฟนสัญชาติจีนกำลังมีอิทธิพลมากขึ้น ในขณะเดียวกันตลาดในประเทศก็กำลังโตไปพร้อมๆ กับการขยายในต่างประเทศ หัวเว่ยได้เข้าไปสู่ตลาดในยุโรปและแอฟริกาได้ถึงแม้ว่าจะล้มเหลวในตลาดใหญ่อย่างสหรัฐ อีกทั้งแอปเปิ้ลขายไอโฟนในราคาที่สูงกว่าคู่แข่งและได้กำไรจากการบริการผ่าน iTunes ที่ยังช่วยกวาดรายได้ในช่วงไตรมาสนั้น

เบ็น สแตนตัน นักวิเคราะห์อาวุโสจาก Canalys บริษัทวิเคราะห์ด้านตลาดเทคโนโลยี กล่าวว่า “การที่หัวเว่ยขึ้นแซงหน้าแอปเปิ้ลได้ในไตรมาสนี้นั้นไม่ใช่สิ่งที่เกินจริง นี่เป็นครั้งแรกในรอบเจ็ดปีที่แซมซุงและแอปเปิ้ลไม่ได้ครองแชมป์สองอันดับแรก การที่หัวเว่ยถูกกีดกันในตลาดสหรัฐส่งผลให้แบรนด์ต้องรุกหนักในเอเชียและยุโรปเพื่อบรรลุเป้าหมายให้ได้ในที่สุด”

 

Huawei Passes Apple in Smartphone Share for the First Time

Huawei Technologies Co. pulled ahead of Apple Inc. to claim the No. 2 position in global smartphone shipments in the second quarter just behind Samsung Electronics Co., solidifying the rise of Chinese competitors.

Huawei shipped 54.2 million phones in the quarter, 41 percent more than a year earlier, to jump ahead of the iPhone maker for the first time, according to market research firm IDC. The telecoms giant accounted for 16 percent of the market, compared with 21 percent for South Korea’s Samsung and 12 percent for Apple. Xiaomi Corp. and Oppo, both based in China, rounded out the top five.

Chinese smartphone makers have been gaining influence as their domestic market grows and they expand abroad. Huawei has pushed into Europe and Africa, though it’s failed to crack the massive U.S. market. Apple tends to sell iPhones at higher prices than its rivals and profits from services like iTunes, which helped it top earnings estimates for the quarter.

“The importance of Huawei overtaking Apple this quarter cannot be overstated,” said Ben Stanton, a senior analyst at Canalys, which also reported the shift in quarterly market share. “It is the first time in seven years that Samsung and Apple have not held the top two positions. Huawei’s exclusion from the U.S. has forced it to work harder in Asia and Europe to achieve its goals.”

Source: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-08-01/china-s-huawei-passes-apple-in-smartphone-share-for-first-time