เกาหลีใต้ปิดโรงงานฆ่าสุนัขแห่งใหญ่สุดในประเทศ

สุนัขที่ถูกขังเพื่อนำไปเป็นเนื้อสำหรับรับประทาน ณ เมืองวอนจู เกาหลีใต้ (Kim Hong-Ji/Reuters)

ทางการเกาหลีใต้เริ่มที่จะรื้อถอนโรงฆ่าสุนัขแห่งใหญ่ที่สุดในประเทศ ณ ศูนย์ Taepyeongdong ในเมืองซ็องนัมทางใต้ของกรุงโซล โดยจะเคลียร์พื้นที่ประมาณสองวัน และจะเปลี่ยนพื้นที่นั้นให้เป็นสวนสาธารณะ

ในประเทศเกาหลีใต้มีสุนัขราวหนึ่งล้านตัวที่ถูกนำไปทำอาหารและยังมีผู้ประท้วงหาวิธีที่จะจบการกระทำดังกล่าว เนื่องจากเนื้อสุนัขเคยถูกพิจารณาว่าเป็นอาหารอันโอชะในประเทศเกาหลีใต้ อย่างไรก็ตามทัศนคติของผู้คนได้เปลี่ยนไปแล้วในเวลาหลายปีต่อมา

“นี่เป็นช่วงเวลาแห่งประวัติศาสตร์” ผู้สนับสนุนด้านสิทธิสัตว์เกาหลี (KARA) กล่าวในแถลงการณ์ว่า “นี่เป็นโอกาสที่จะมีการปิดโรงฆ่าสัตว์สุนัขเพิ่มขึ้นทั่วประเทศ เพื่อให้มีการลดลงของอุตสาหกรรมเนื้อสุนัขโดยรวม”

ศูนย์ Taepyeongdong เป็นแหล่งที่สำคัญของเนื้อสัตว์สำหรับร้านอาหารทั่วประเทศ และเป็นศูนย์กลางของโรงฆ่าสัตว์ที่มีอย่างน้อย 6 แห่ง

นักรณรงค์จาก Humane Society International (HSI) ได้บรรยายถึงสภาพแวดล้อมภายในอาคารว่า “น่ากลัว” พวกเขายังรายงานว่าได้เห็นเครื่องดับเพลิงที่ใช้ในการฆ่าสุนัขมีดและเครื่องตัดแต่งขนอีกด้วย

นาราคิมกล่าวว่า “นี่เป็นเสมือนรอยด่างในเมืองซ็องนัม และเรารู้สึกยินดีเป็นอย่างยิ่งที่จะได้เห็นสถานที่แห่งนี้ถูกทิ้งร้าง”

 

South Korea closes largest dog meat slaughterhouse

Dogs kept in cages at a dog meat farm in Wonju, South Korea (Kim Hong-Ji/Reuters)

Officials in South Korea have started to dismantle the country’s largest dog slaughterhouse.

The Taepyeong-dong complex in Seongnam city, south of Seoul, will be cleared over two days and converted into a public park.

About one million dogs are consumed every year and activists have sought to end the custom.

Dog meat was once considered a delicacy in South Korea, but attitudes have changed in recent years.

“This is a historic moment,” Korean Animal Rights Advocates (KARA) said in a statement. “It will open the door for more closures of dog meat slaughterhouses across the country, expediting the decline of the overall dog meat industry.”

The Taepyeong-dong complex – an important source of meat for restaurants across the country – housed at least six slaughterhouses, holding several hundred animals at a time.

Campaigners from Humane Society International (HSI) described conditions inside the complex as “horrifying”. They reported seeing electrocution equipment used to slaughter the dogs, knives and a de-hairing machine.

Nara Kim said: “It was a stain on the city of Seongnam and we are so pleased to see it bulldozed.”

Source: BBC News