เศรษฐกิจของสหราชอาณาจักรกำลังเลวร้ายที่สุดในรอบ 300 ปี

เศรษฐกิจของสหราชอาณาจักรกำลังเลวร้ายที่สุดในรอบกว่า 300 ปีเนื่องจากการระบาดของโรคโคโรนาไวรัสตามการคาดการณ์ใหม่จากธนาคารแห่งประเทศอังกฤษ

ธนาคารกลางจีนเปิดเผยเมื่อวันพฤหัสบดีว่าเศรษฐกิจของอังกฤษอาจหดตัวลง 14% ในปีนี้ นั่นจะเป็นการหดตัวรายปีที่ยิ่งใหญ่ที่สุดนับตั้งแต่การลดลง 15% ในปี 1706 ตามการประมาณการที่ดีที่สุดของธนาคารในอดีต

ผู้ว่าการแอนดรูว์ เบลีย์กล่าวว่าจะตอบสนองตามความจำเป็นเพื่อสนับสนุนเศรษฐกิจเนื่องจากการคุกคามของโคโรนาไวรัส แต่จะไม่หยุดประกาศมาตรการกระตุ้นเศรษฐกิจใหม่

ในรายงานที่ตรวจสอบผลกระทบของการระบาดใหญ่ ธนาคารแห่งประเทศอังกฤษกล่าวว่า GDP หดตัว 3% ในไตรมาสแรกของปีนี้และจะลดลงมากถึง 25% ในไตรมาสที่สองทำให้เศรษฐกิจมีขนาดเล็กลงประมาณ 30% กว่าเมื่อสิ้นปี 2562 คาดว่าอัตราการว่างงานจะเพิ่มขึ้นเป็น 9%

 

The UK economy is heading for its worst crash in 300 years

The UK economy is heading for its worst crash in more than 300 years because of the coronavirus pandemic, according to a new forecast from the Bank of England.

The central bank said Thursday that the British economy could shrink by 14% this year. That would be the biggest annual contraction since a decline of 15% in 1706, based on the bank’s own best estimate of historical data.

Governor Andrew Bailey said it would respond as necessary to support the economy as the coronavirus threat evolves, but stopped short of announcing any new stimulus measures.

In a report that examined the impact of the pandemic, the Bank of England said that GDP contracted by 3% in the first quarter of this year and would fall by as much as 25% in the second quarter, leaving the economy about 30% smaller than it was at the end of 2019. Unemployment is expected to increase to 9%.