แบรนด์โดนัทยอดนิยม อันดับ 1 ที่ครองใจคนทั่วโลก

ดร.อุษณีย์ มหากิจศิริ ลีโอณีโอ ประธานบริษัท คิง ฟูด กรุ๊ป จำกัด ในฐานะเจ้า ของลิขสิทธิ์แฟรนไชส์ Krispy Kreme Doughnut แบรนด์โดนัทยอดนิยม อันดับ 1 ที่ครองใจคนทั่วโลกผ่านบริษัท เคดีเอ็น จำกัด (คริสปี้ ครีม ประเทศไทย) โดยเป็นหนึ่งในผู้ที่ได้รับรางวัลอันทรงเกียรติของงาน TOP BUSINESS ORGANIZATION 2019 OF THE THAILANDERS อีกทั้งได้ให้เกียรติขึ้นปก และสัมภาษณ์ใน เดอะไทยแลนด์เดอร์ส ฉบับธันวาคมถึงกุมภาพันธ์ 2020 ซึ่งเป็นฉบับครบรอบเพื่อก้าวเข้าสู่ปีที่สามได้อย่างประสบความเร็จของสื่อสองภาษาที่ได้รับคำชมว่าเป็นสื่อที่มีความสมบูรณ์มากที่สุดสื่อหนึ่ง.”

โดย กิริยา ช่วงอรุณ ภาพ Ashish Pradhan

เดอะ ไทยแลนด์เดอร์ส : คริสปี้ ครีม โดนัท แตกต่างจากแบรนด์อื่นอย่างไร จึงได้รับความนิยมและมีชื่อเสียงเป็นอย่างมาก

ดร.อุษณีย์ มหากิจศิริ ลีโอณีโอ : คนไทยคุ้นเคยกับของทานเล่น ที่เป็นแป้งทอดมายาวนาน ไม่ว่าจะเป็นปาท่องโก๋ หรือซาลาเปาทอด ดังนั้นคริสปี้ ครีม โดนัท ซึ่งเป็นแบรนด์ระดับโลก ที่มีประวัติยาวนานกว่า 80 ปี จึงเป็นที่ชื่นชอบของคนไทย ปัจจุบันมีผู้ที่รู้สูตรลับเพียงแค่ 4 ท่านเท่านั้น ซึ่งแต่ละท่านจะรู้แค่บางส่วนของสูตร และสูตรจะเก็บอยู่ในตู้นิรภัย

 

เล่าถึงจุดเด่น ของแบรนด์ คริสปี้ ครีม โดนัท ในประเทศไทย

คริสปี้ ครีมเข้ามาเป็นทางเลือกให้คนไทยได้เลือกบริโภค ซึ่งเป็นความโชคดีที่ตุ๊กได้ร่วมงานกับแบรนด์ระดับโลก พอได้ทำจึงไม่ต้องประชาสัมพันธ์มากนัก เพราะคนไทยรู้จักและคุ้นชินกับคริสปี้ ครีม จะเห็นได้จากแต่ก่อน ใครที่เดินทางไปต่างประเทศ ก็จะมีการซื้อมาฝาก จึงทำให้ใครหลายคนนำโดนัท คริสปี้ ครีมไปฝากคนที่เรารัก และหลายครั้งที่ร้านคริสปี้ ครีมได้เป็นสถานที่แห่งการนัดพบปะสังสรรค์ หรือร่วมในเหตุการณ์สำคัญของชีวิต อาทิ วันเกิด หรือขอแต่งงาน

 

ให้ความสำคัญในเรื่องการตลาดของแบรนด์ คริสปี้ ครีม โดนัท อย่างไร

มีความซื่อสัตย์ต่อตนเองและลูกค้า เน้นที่คุณภาพเป็นหลัก เพราะคุณภาพของสินค้าเป็นการตลาดอย่างหนึ่ง คุณภาพดี ลูกค้าเห็น ก็จะมีการบอกต่อหรือซื้อฝาก นับเป็นการขยายวงกว้างให้กับแบรนด์มากขึ้นไปอีก จึงไม่ต้องทำการตลาดอะไรมากมาย

 

เป้าหมายในอนาคตของ คริสปี้ ครีม โดนัท

ปัจจุบันคริสปี้ ครีมมี 39 สาขา ทั้งในกรุงเทพมหานคร ปริมณฑล และจังหวัดใกล้เคียงเป้าหมายข้างหน้าคือ จะขยายสาขาให้เพิ่มมากขึ้น และมีสาขาในจังหวัดต่างๆ เพิ่มขึ้น เพื่อให้ใกล้ชิด และทำให้ผู้บริโภคสะดวกสบายมากยิ่งขึ้น

 

คิดอย่างไรต่อมุมมองในปัจจุบันที่ผู้หญิงถูกมองว่ามีความสามารถ และเก่งมีจำนวนมากยิ่งขึ้น

ต้องขอบคุณการเปิดโอกาสในสังคมประเทศไทย ที่เปิดกว้างให้ผู้หญิงและผู้ชายเท่าเทียมกัน แต่ที่สุด ผู้หญิงก็ต้องการผู้ชายเคียงข้าง ในขณะเดียวกันผู้ชายก็ต้องการผู้หญิงเคียงข้าง เพราะทั้งสองเพศเกิดมาคู่กัน มีการพึ่งพากันและกัน ปัจจุบันสังคมไม่ปิดกั้นเพศ  อยู่ที่แต่ละคนว่าจะมีอาชีพอะไร สุดแล้วแต่ทุกคนจะเลือกให้เหมาะกับตนเองและทำในสิ่งที่ชอบ

 

ความรู้สึกของท่านที่ได้เป็นหนึ่งในตำแหน่ง TOP BUSINESS ORGANIZATION 2019

ตื้นตันใจ และซาบซึ้งเป็นอย่างมาก ขอบคุณที่มอบรางวัลอันทรงเกียรติให้กับ คริสปี้ ครีม โดนัท ตุ๊กจะขอนำพลังสำหรับการได้รับรางวัลในงาน Celebrating The Thailanders into 3rd Year Anniversary and TOP BUSINESS ORGANIZATION 2019 มาเป็นแรงบันดาลใจ และแรงผลักดันในการทำงาน หวังว่าทางคริสปี้ ครีม โดนัท จะได้มีโอกาสอยู่ในใจลูกค้าทุกท่านตลอดไป

นอกจากนี้ คริสปี้ ครีม โดนัท ประเทศไทย ยังมีโครงการ “Krispy Kreme Super 60” เพราะตุ๊กเล็งเห็นความสำคัญของผู้สูงอายุ จากที่มีข่าวผู้สูงอายุป่วยเป็นโรคซึมเศร้ากันมากขึ้นแต่เพราะลูกๆ หลานๆ ก็มีภาระหน้าที่ที่ต้องทำ จึงไม่สามารถอยู่ดูแลตลอดเวลา ตุ๊กจึงอยากเป็นส่วนหนึ่งที่ได้ช่วยเหลือ จึงเปิดรับสมัครผู้สูงอายุ 60 ปีขึ้นไป ให้มาทำงานกับคริสปี้ ครีม ซึ่งตอนนี้มีกว่า 40 คนแล้ว ตุ๊กไม่ได้มีการกำหนดชั่วโมงในการทำงานว่า จะต้องมาทำงานวันละกี่ชั่วโมง คือให้แต่ละท่านมีสิทธิ์ตัดสินใจตามที่ร่างกาย และสุขภาพพร้อมจะทำงานได้ จากที่ตุ๊กหวังเพียงให้ผู้สูงอายุเหล่านี้ไม่ต้องเหงาอยู่บ้าน พอได้มาทำงานแล้วมีสังคม มีรายได้ ก็จะมีเป้าหมาย และมีแผนการในวันต่อๆ ไปว่าจะทำอะไรดี ซึ่งจะทำให้ชีวิตของท่านมีความหวัง และรู้สึกถึงความมีคุณค่าของตนเอง แต่ตลอด 1 ปีที่ทำโครงการนี้มา ผลตอบรับเป็นไปในทิศทางที่ดีมาก ลูกค้าให้การต้อนรับเป็นอย่างดี จนคริสปี้ ครีม อินเตอร์สนใจ และมีแผนว่าจะทำโครงการนี้เช่นกัน ซึ่งทำให้ตุ๊กดีใจมาก และรู้สึกว่านี่คืออีกหนึ่งรางวัลของชีวิต

 

The most well-renowned doughnut company in the world

Dr. Ausanee Mahagitsiri Leonio is the president of King Food Group Co., Ltd. and owner of the Thai Krispy Kreme franchise, the most well-renowned doughnut company in the world. Dr. Leonio has been recognized as one of the winners of THE THAILANDERS’ TOP BUSINESS ORGANIZATION 2019’s prestigious line of winners and graces this very issue’s cover.

By Kiriya Chuangaroon Photo Ashish Pradhan

The Thailanders : What makes Krispy Kreme Thailand different, popular and successful?

Dr. Ausanee Mahagitsiri Leonio : Krispy Kreme’s secret recipe is certainly a part of our continued success, and only four people today know that formula. For Thailand, specifically, Krispy Kreme doughnuts are similar to our traditional fried dough snacks, meaning that it already fits the typical Thai palette. Additionally, as Thailand has modernized, we’ve grown more accustomed to the coffee-and-sweets culture enjoyed in many other parts of the world, as well.

 

Could you tell us about the strengths of the Krispy Kreme Thailand?

Due to its reputation as a world-class doughnuts and coffee business, I don’t even have to make much effort in publicity as Thai people already know the brand well. For many Thai people today, bringing Krispy Kreme Doughnuts is an important part of visiting beloved family members and friends, and can even be a part of celebrating an important day.  They know that Krispy Kreme can be a sweet way to spread joy at any occasion, from business meetings to birthdays.

 

How important is marketing for Krispy Kreme Thailand?

We consider the quality of our product to be the most effective form of marketing. Customers are able to see clearly if the product is high-quality or not. This leads to word-of-mouth marketing that allows the business to grow organically, without needing to use big advertising to convince people to try our products. In this sense, we feel there isn’t much need for marketing strategies.

 

What is Krispy Kreme Thailand’s future goals?

Currently, we have 39 branches, mostly located in the heart of Bangkok. Our future goal is to expand further and into more provinces to get closer to consumers.

 

What is your opinion on the current notion that women are considered capable and skillful?

I would say thank you for an opportunity that Thai society has offered equal opportunity for both men and women. At last, women do want men side by side. at the same time, men also want women by their side. Because both sexes are born together and depend on each other. Currently, society usually expresses towards gender equality. It is about  each person that will have a career that suits themselves and do what they passionate about.

 

What do you feel to be one of The Thailanders TOP BUSINESS ORGANIZATION 2019’s winners?

Very touching and very surprised Thank you for giving the prestigious award to Krispy Kreme Doughnuts.

We would like to bring you the power to receive prizes at the event Celebrating The Thailanders into 3rd Year Anniversary and TOP BUSINESS ORGANIZATION 2019 as inspiration and driving force in work. Hope that Krispy Kreme doughnuts has a chance to stay in every client’s heart forever.

 

Krispy Kreme has initiated the “Krispy Kreme Super Sixty project” to help the many elderly people who are suffering from depression due to not having anyone who can help to take care of them. Krispy Kreme is attempting to ameliorate the problem by giving those 60 years of age and older an opportunity to work with Krispy Kreme. For those who join us in this opportunity, their schedule would be extremely flexible and not require them to work any specific number of hours. Each person will have the right to decide how much work is suitable for them and get the chance to work with our energetic team instead of being lonely at home. Personally, I am very happy to say that customers have been very understanding in our decision to have elderly people in the front of the store. It is a sign that truly explains how kind Thai people can be to each other.