แองเจล่า แมร์เคิล โต้รมว.มหาดไทย ในประเด็นการอพยพของชาวมุสลิมในเยอรมนี

แองเจล่า แมร์เคิล นายกรัฐมนตรีเยอรมนี ได้กล่าวตอบโต้อย่างรวดเร็วในเวลาไม่กี่ชั่วโมง หลังจากที่รัฐมนตรีมหาดไทยคนใหม่ประกาศว่า “อิสลามไม่ได้เป็นส่วนหนึ่งของเยอรมนี”

ทั้งนี้นายกรัฐมนตรีแมร์เคิลได้กล่าวแย้งว่า ชาวมุสลิมกว่าสี่ล้านคนในประเทศเยอรมนีย่อมเป็นส่วนหนึ่งของประเทศนี้อย่างแน่นอน เพื่อตอบโต้ทัศนะของนาย โฮร์ต์ ซีโฮเฟอร์ ผู้นำสหภาพสังคมคริสเตียนบาวาเรีย ซึ่งเป็นอนุรักษ์นิยมฝ่ายค้านของเธอ

นายซีโฮเฟอร์ ได้ให้สัมภาษณ์แก่หนังสือพิมพ์บิลด์ ซึ่งมีเนื้อความว่า “อิสลามไม่ได้เป็นส่วนหนึ่งของเยอรมนี ประเทศเยอรมนีก่อร่างสร้างขึ้นด้วยศาสนาคริสต์ และแม้ว่าว่าชาวมุสลิมที่อาศัยอยู่ในประเทศนี้จะเป็นส่วนหนึ่งของเราจริง แต่ก็ไม่ได้หมายความว่าเราควรจะละทิ้งจารีตประเพณีของเราเพียงจากการตัดสินใจที่ผิดพลาด ”

ประโยคที่ว่า “อิสลามไม่ใช่ส่วนหนึ่งของเยอรมนี” ได้เป็นวลีทางการเมืองมาตั้งแต่ที่ คริสเตียน วูลลฟ์ ได้กล่าวไว้ในปี 2010 ในสมัยที่ยังดำรงตำแหนางประธานาธิบดีเยอรมนีในขณะนั้น ส่วนนางแมร์เคิลก็ได้มีการกล่าวถึงประเด็นนี้หลายครั้งเมื่อปี 2015 เนื่องจากหลายส่วนเกิดความวิตกกังวลจากจำนวนผู้ลี้ภัยจากประเทศอิสลาม ซึ่งส่วนใหญ่มักเดินทางเข้าประเทศผ่านทางรัฐบาวาเรีย

 

Angela Merkel slaps down ally who said Islam had no place in Germany

Angela Merkel has moved quickly to overrule her new interior minister hours after he declared that “Islam does not belong to Germany”

She said that the religion of Germany’s four million Muslims did indeed belong to the country despite the view of Horst Seehofer, a senior figure in the Christian Social Union party in Bavaria, her conservative ally.

Mr Seehofer told Bild newspaper: “Islam does not belong to Germany. Germany is shaped by Christianity. Of course the Muslims living with us belong to Germany. That does not mean that we should give up our country-specific traditions and customs out of misplaced consideration.”

The statement “Islam belongs to Germany” has become a loaded political phrase since Christian Wulff used it in a speech in 2010 when he was president. Mrs. Merkel echoed the words several times in 2015 as anxiety grew over the number of asylum seekers arriving from Islamic countries. Most came to Germany through Bavaria.

https://www.thetimes.co.uk/article/angela-merkel-slaps-down-ally-who-said-islam-had-no-place-in-germany-0ddk59zdr