โดนัลด์ ทรัมป์กล่าวว่าเราจะไม่ติดต่อกับทูตอังกฤษอีกต่อไป

Donald Trump ได้ทวีตเกี่ยวกับสิ่งที่เขาพูดว่าสิ่งที่สหรัฐไม่ชอบสำหรับเอกอัครราชทูตอังกฤษ Kim Darroch (The Guardian, left. Photograph: Niall Carson/PA Photograph: PA)

นายโดนัลด์ ทรัมป์ ได้โจมตีนางเทเรซ่า เมย์ และกล่าวว่าสหรัฐฯ จะไม่จัดการกับเอกอัครราชทูตอังกฤษประจำกรุงวอชิงตันอีกต่อไป หลังจากการประเมินอย่างตรงไปตรงมาของประธานาธิบดีในฐานะ “ไม่เหมาะสม” และ “ผิดปกติ” ที่ข้อมูลได้รั่วไหลไปทางไปรษณีย์เมื่อวันอาทิตย์ที่ผ่านมา

ในสัญลักษณ์ของความเสียหายต่อความสัมพันธ์ระหว่างสหรัฐฯ และอังกฤษ ทรัมป์พุ่งเข้าใส่ Sir Kim Darroch เป็นวันที่สองติดต่อกัน โดยขู่ว่าจะตัดความสัมพันธ์กับบันทึกช่วยจำที่อธิบายว่าเขาเป็น “ผู้ที่ทำให้เกิดความไม่มั่นคง”

ประธานาธิบดีสหรัฐยังกล่าวอีกว่านางเมย์และตัวแทนของเธอได้ทำเรื่อง “วุ่นวาย” ให้กับ Brexit ซึ่งขัดกับคำแนะนำของเขา แต่เมื่อไม่กี่สัปดาห์ที่ผ่านมาเขาได้กล่าวชมเชยนายกรัฐมนตรีด้วยตนเองในการไปเยือนสหราชอาณาจักรโดยกล่าวว่าเธอทำงานได้ดีมาก

ทรัมป์เปิดตัวคำด่าว่าต่อ Darroch โดยกล่าวว่า “ผมไม่รู้จักเอกอัครราชทูต แต่เขาไม่ชอบหรือไตร่ตรองเกี่ยวกับการที่สหรัฐฯ เราจะไม่ติดต่อกับเขาอีกต่อไป ข่าวดีสำหรับสหราชอาณาจักรที่ยอดเยี่ยมคือ พวกเขาจะมีนายกรัฐมนตรีคนใหม่ในไม่ช้า ในขณะที่ฉันเพลิดเพลินไปกับการเยี่ยมชมรัฐที่งดงามเมื่อเดือนที่แล้ว และสมเด็จพระราชินีนาถเอลิซาเบธที่ 2 แห่งสหราชอาณาจักรคือบุคคลที่ผมประทับใจมากที่สุด!”

การทวีตนี้เป็นสัญญาณบ่งบอกว่าทรัมป์ไม่พอใจกับ Darroch ที่ทวีความรุนแรงขึ้น เนื่องจากเขาบอกกับผู้สื่อข่าวเมื่อวันอาทิตย์ว่า “เราไม่ใช่แฟนตัวยงของชายคนนั้นและเขาไม่ได้รับใช้ประเทศอังกฤษเป็นอย่างดี… ดังนั้นผมสามารถเข้าใจได้และผมสามารถกล่าวอะไรกับชายคนนั้นได้ แต่ผมจะไม่รำคาญ”

 

Donald Trump: we will no longer deal with the British ambassador

Donald Trump has tweeted about what he says is US dislike for British ambassador Kim Darroch (The Guardian, left. Photograph: Niall Carson/PA Photograph: PA)

Donald Trump has launched a scathing attack on Theresa May and said the US would no longer deal with the British ambassador to Washington after the diplomat’s frank assessments of the president as “inept” and “dysfunctional” were leaked to the Mail on Sunday.

In a sign of the damage to the US-UK relationship, Trump hit out at Sir Kim Darroch for a second day in a row, threatening to cut ties over the memos that described him as “radiating insecurity”.

The US president also said May and her representatives had made a “mess” over Brexit, contrary to his advice. Just weeks ago, he praised the prime minister in person on his state visit to the UK, saying she had done a “very good job”.

Trump launched a tirade against Darroch, saying: “I do not know the Ambassador, but he is not liked or well thought of within the U.S. We will no longer deal with him. The good news for the wonderful United Kingdom is that they will soon have a new Prime Minister. While I thoroughly enjoyed the magnificent State Visit last month, it was the Queen who I was most impressed with!”

The tweets are a sign that Trump’s displeasure with Darroch has intensified since he told reporters on Sunday: “We are not big fans of that man and he has not served the UK well … so I can understand it and I can say things about him, but I won’t bother.”

Source: The Guardian