ใช้ชีวิตอย่างเบิกบานเพื่อผ่านช่วงเวลาอันยากลำบาก

เราสามารถพัฒนาความสามารถในการเผชิญกับช่วงเวลาอันยากลำบากได้ เพื่อกล่าวให้มีชีวิตที่มีความสุขมากขึ้น และเป็นการเติบโตไปอีกขั้นหนึ่งด้วย และนี่คือวิธีการช่วยให้สามารถผ่านช่วงเวลาอันยากลำบากไปได้อย่างดี

1.คิดบวกเสมอ “ชีวิตไม่มีกรอบ แต่เป็นแบบที่ควรจะเป็น วิธีที่คุณรับมือกับเหตุการณ์ต่างๆคือการสร้างความแตกต่าง” – Virginia Satir

อาจจะฟังดูน่าเบื่อ แต่คำกล่าวที่ได้ยินกันบ่อยนี้คือเรื่องจริง ความคิดบวกเป็นเพียงส่วนเล็กๆ ในการผ่านช่วงเวลาที่ยากลำบาก แต่เป็นส่วนสำคัญ เมื่อเรามีความคิดบวก นั่นหมายความว่าเรากำลังทำให้ตัวเองอยู่ในตำแหน่งที่ดีที่สุดเท่าที่จะทำได้ ไม่เพียง แต่จะช่วยให้สามารถผ่านช่วงเวลาที่เลวร้ายไปได้ แต่ยังทำให้เราปรับเปลี่ยนเป็นคนที่ดีขึ้นด้วย คนเราสามารถทำอะไรบางอย่างเมื่อชีวิตต้อง

เข้าสู่ช่วงเวลาที่เลวร้ายที่สุดเพื่อผ่านสถานการณ์นั้นไป เราสามารถคิดบวกและเตือนตัวเองว่ามีแสงสว่างที่ปลายอุโมงค์อย่างแน่นอน และจะช่วยให้เราผ่านเหตุการณ์เหล่านั้นได้ เราอาจขดตัวในท่าทารกในครรภ์ และผลักไสตัวเองให้เป็นเหยื่อของสถานการณ์ในบางครั้ง แต่ให้ลอกตัวเองว่าเราจะไม่มีวันที่แย่หรือท้อแท้จนกระทั่งหลั่งน้ำตา และต้องเริ่มก้าวไปข้างหน้า

2.มีความคิดสร้างสรรค์ มีหลายครั้งที่เราไม่สามารถเปลี่ยนแปลงสถานการณ์ได้ แค่ต้องจัดการกับมัน บางครั้งเราอาจต้องทำงานอย่างแข็งขันเพื่อทำให้สถานการณ์ดีขึ้น แม้ว่าการแก้ปัญหาจะไม่เห็นเด่นชัด  แต่ถ้าย้อนกลับไปดูภาพเหล่านั้นให้ชัดเจนขึ้น เราอาจค้นพบบางสิ่งที่ช่วยให้ดีขึ้นได้ ตัวอย่างที่ดีของความคิดสร้างสรรค์

ในช่วงเวลาที่ยากลำบากคือเรื่องราวเบื้องหลังหมากฝรั่งของ

Wrigley ผู้ก่อตั้ง William Wrigley Jr. เป็นพนักงานขายสบู่และผงฟูในปี 1890 เขามอบหมากฝรั่งฟรีให้กับลูกค้าของเขา

ทุกคน ด้วยอาชีพการงานของเขาในฐานะพนักงานขาย เขาสังเกตเห็นสิ่งหนึ่งที่เปลี่ยนชีวิตของเขาตลอดไปเมื่อพบว่า ผู้คนชื่นชอบหมากฝรั่งที่เขาแจกให้มากกว่าผลิตภัณฑ์ที่เขาขายจริง นั่นทำให้เขาผ่านช่วงเวลาที่ยากลำบาก และทำให้เขาประสบความสำเร็จอย่างยิ่งใหญ่ในที่สุด

3.เรียนรู้จากช่วงเวลาที่ยากลำบาก “การเผชิญกับความยากลำบากนั้นทำให้เราได้เรียนรู้ และเป็นสิ่งที่จำเป็น” – John Maxwell

เมื่อพบว่าตัวเองตกอยู่ในสถานการณ์ที่ไม่ชอบ แม็กซ์เวลล์ชอบที่จะเลือกแยกทุกอย่างออกจากกัน และดูว่ามีอะไรผิดพลาด หรือได้ทำอะไรแตกต่างออกไป เขามักจะลงเอยด้วยการเรียนรู้ว่ามีบางสิ่งที่ช่วยเขาได้

และในที่สุดก็ได้ภาพที่ชัดเจนว่าต้องทำอะไรต่อไป เพื่อให้แน่ใจว่าเขาจะไม่ตกอยู่ในสถานการณ์เดียวกันนั้นอีก หากพบว่าจะตกอยู่ในสถานการณ์ที่คล้ายกัน เขาจะรู้ว่าต้องทำอย่างไรเพื่อลดความยากลำบากของสถานการณ์ ประสบการณ์จะช่วยให้ผ่านช่วงเวลาที่ยากลำบากได้ง่ายขึ้น และหากรู้ว่าเมื่อมีโอกาสเช่นนั้นเกิดขึ้นอีกก็พร้อมที่จะรับมือกับสถานการณ์เหล่านั้นได้ดีขึ้น

4.พยายามเปลี่ยนแปลง
หลังจากที่เราระบุประเด็นสำคัญจากเวลาที่ยากลำบาก พร้อมกับการเปลี่ยนแปลงท่าทีทำให้เราไม่ตกอยู่ในสถานการณ์ที่ยากลำบากนานเกินความจำเป็น ให้จดบันทึกเหตุการณ์ที่เกิดขึ้น

เพื่อให้สามารถแก้ไขเหตุการณ์ได้เมื่อเกิดเรื่องราวเดียวกันอีก ไม่มีประโยชน์ถ้าไม่ได้เรียนรู้ประสบการณ์จากเวลาที่ยากลำบาก เราจะมีความยืดหยุ่นมากขึ้นและปรับตัวได้ดีขึ้นในเวลาที่ผ่านไป

5.รู้สึกขอบคุณและสำนึกในบุญคุณ

ความกตัญญูหมายรวมถึงการแสดงความขอบคุณสำหรับทุกสิ่งที่ดีในชีวิต ให้ความรู้สึกทีชัดเจนเกี่ยวกับเรื่องที่ซาบซึ้ง เขียนทุกอย่างในชีวิตที่นึกได้ว่าเรารู้สึกขอบคุณทุกสิ่งดีๆ ที่ได้พบเจอ การออกกำลังกายที่ทรงพลังยิ่งกว่า คือการคิดถึงคนที่เรารู้สึกขอบคุณมากที่สุด เขียนโน้ตอธิบายว่าทำไมคุณจึงรู้สึกขอบคุณที่มีท่านเหล่านั้น จากนั้นโทรหาเขาหรือเธอแล้วอ่านโน้ตให้พวกเขาฟัง ช่วงเวลาที่ยากลำบากที่คุณต้องเผชิญจะเริ่มมีความสำคัญน้อยลง หากได้เปรียบเทียบกับสิ่งดีๆ ที่เกิดขึ้นในชีวิตของคุณ

6.การมุ่งเน้นไปยังสิ่งที่คุณสามารถทำได้ สถานการณ์บางอย่างอาจอยู่เหนือการควบคุมของเรา และไม่ว่าจะทำอะไรก็ตาม เราอาจไม่สามารถเปลี่ยนแปลงอะไรได้ และกำลังรู้สึกหงุดหงิด เมื่อเฝ้าแต่นึกถึงเวลาและพลังงานที่เสียไปกับสิ่งที่ไม่สามารถควบคุมได้ นั่นหมายถึงเรากำลังทำให้สถานการณ์ดูแย่กว่าความเป็นจริง

เพราะเรากำลังอยู่กับความคิดในแง่ลบ ดังนั้นเราควรให้ความสำคัญกับสิ่งที่เราควบคุมได้มากกว่า เพราะเป็นวิธีที่ดีที่สุด เขียนรายการทุกสิ่งที่เราสามารถควบคุมได้และเบี่ยงเบนความสนใจทั้งหมดไปยัง

สิ่งเหล่านั้นเท่านั้น.

www.lifehack.org

 

 

The Simple Things You Can Do to Get Through Hard Times

By Lifehack

When you can improve your ability to navigate through difficult times, you will not only live a happier life, but you will also grow as person. Here’s how to make getting through hard times less difficult!

1.Stay Positive Life is not the way it’s supposed to be, it’s the way it is. The way you cope is what makes the difference.” – Virginia Satir

Now I know this may sound cliché, but the thing about clichés is that they’re often true. Staying positive is only a small part in getting through the difficult times, but it’s animportant part. When you stay positive, you’re putting yourself in the best position possible to not only make it through those bad times but also become a better person in the process. You can do one of two things when life takes a turn for the worse. You can remain positive and remind yourself that there really is a light at the end of the tunnel and that you’ll make it through, or you can curl up in the fetal position and relegate yourself to being nothing more than a victim of circumstance. I’m not saying that you can never have a bad day, or get a little discouraged, or shed a tear. But I am saying you have to eventually pick up the pieces and start moving forward.

2.Get Creative There are times when you can’t do much to change your situation. You just have to deal with it. But there are other times when you can actively work to make the situation better. The solution won’t be in plain sight, because if it was you probably wouldn’t have gotten in that situation in the first place. But if you can take a step back and see the bigger picture, you may discover somethings that can help you. A great example of getting creative during a difficult time is the story behind Wrigley’s gum. The founder, William Wrigley Jr., was a soap and baking powder salesman in the 1890’s and he always offered free gum to all of his clients. With his career as a salesman taking a turn for the worse, he noticed one thing that forever changed his life; people loved the gum he gave away more than the products he was actually selling. It was that one creative

insight that got him through that difficult time and made him a

monumental success.

  1. Learn from the difficult times

Facing difficulties is inevitable, learning from them is optional”

– John Maxwell

When I find myself in the middle of an ugly situation, I like to pick everything apart and see what went wrong and what I could’ve done differently. I always end up learning something that helps me, and I eventually get a clearer picture of what I need to do to make sure I don’t end up in the same situation again, or if I do find myself in a similar situation, I know what to do to minimize the difficulty of the situation. It’s easier getting through a difficult time when you know the chances of it happening again are slim to none.

4.Change it up After you identify the key takeaways from your difficult time, you just need to make a change. If it’s a change you can implement immediately, do it. You don’t want to be in the middle of a difficult situation longer than necessary. If it’s something that you can’t implement right now, take note of it so you can use it when the situation calls for it.

However, it’s pointless to learn from the difficult times if what you learned doesn’t directly affect your actions. I’ve really come to embrace the difficulties and struggles that life hands me because I know there’s a silver lining in each one of them. You’re a lot more resilient than you give yourself credit for.

5.Know what you are grateful for Gratitude means showing appreciation for all the good in your life, instead of focusing on the negative. Get clear about what it is that you’re grateful for.

Write out everything in your life you can think of that you’re grateful for having or experiencing. An even more powerful exercise is to think of the one person you’re most grateful for, and write a note explaining why you’re so grateful for having that person. Then give him or her a call and read that note to them.

The difficult time you’re going through will start to seem less significant when it’s compared to everything that’s going right in your life.

6.Some situations are beyond your control and no matter what you do, you can’t change a thing. You’re setting yourself up for frustration when you focus your time and energy on things you can’t control. You’re also making the situation seem even more bleak than it actually is because you’re focusing on the negatives.

You should instead focus on the things that are within your control because that’s the only way you can make a change that will actually help you. Make a list of everything you can control about the situation and divert all of your focus towards those things. Anything that’s not on the list shouldn’t get any attention.

www.lifehack.org