Idris Elba จินตนาการถึงแผนการอันทะเยอทะยานสำหรับโครงการเมืองที่ยั่งยืนบนเกาะ Sherbro ในเซียร์ราลีโอน

Idris Elba นักแสดงฮอลลีวูดต้องการฟื้นฟูเกาะที่งดงามราวภาพวาดนอกชายฝั่ง และเปลี่ยนให้เป็น “เมืองที่ก้าวหน้า” ที่เป็นมิตรต่อสิ่งแวดล้อมสำหรับเซียร์ราลีโอน ประเทศในแอฟริกาตะวันตกที่บิดาของเขาอาศัยอยู่ “ในตอนแรกเราพิจารณาวิธีการส่งเสริมการท่องเที่ยวบนชายหาดยาว 19 ไมล์ที่สวยงาม” เขากล่าว อย่างไรก็ตาม เมื่อมีการสำรวจแนวคิดเพิ่มเติม ก็เกิดกลยุทธ์ที่เป็นนวัตกรรมมากขึ้น เพื่อดึงดูดพันธมิตรและดำเนินการพัฒนาที่สำคัญในลักษณะที่ยั่งยืนและเป็นมิตรกับสิ่งแวดล้อม โครงการนี้ยังมีเป้าหมายที่จะแนะนำพลังงานหมุนเวียนที่ใช้พลังงานลมให้กับเซียร์ราลีโอนเป็นครั้งแรก

จากข้อมูลล่าสุดที่มีอยู่ ในปี 2556 ประชากรของเกาะอยู่ที่ประมาณ 30,000 คน ครอบคลุมพื้นที่ประมาณ 600 ตารางกิโลเมตร (230 ตารางไมล์) ทำให้มีขนาดใหญ่กว่าเกาะแมนในสหราชอาณาจักรเล็กน้อย และใหญ่กว่าเกาะมอลตาประมาณสองเท่า Stevens ระบุว่าการพัฒนาจะเริ่มขึ้นรอบๆ เมืองหลักของ Bonthe แม้ว่าทั้งเกาะจะอยู่ภายใต้ขอบเขตของโครงการ โดยมีศักยภาพที่จะรองรับประชากรได้มากถึงหนึ่งล้านคน อย่างไรก็ตาม Elba เน้นย้ำถึงความจำเป็นในการรักษาเอกลักษณ์ของเกาะ โดยกล่าวว่า “เราต้องการให้ความสวยงามและความเขียวขจีของเกาะยังคงไม่มีใครแตะต้อง” โครงการนี้จะได้รับทุนสนับสนุนผ่านความร่วมมือระหว่างภาครัฐและเอกชน และเกาะนี้จะกลายเป็นเขตเศรษฐกิจพิเศษที่มีระบบกฎหมายและเศรษฐกิจที่แยกจากส่วนอื่นๆ ของเซียร์ราลีโอน

Idris Elba และ Siaka Stevens หุ้นส่วนบนเกาะ Sherbro ของเขาได้สรุปข้อตกลงกับ Octopus Energy เพื่อสร้างฟาร์มกังหันลมแห่งแรกของเซียร์ราลีโอน Octopus Energy Generation ซึ่งเป็นหนึ่งในผู้ลงทุนรายใหญ่ของยุโรปในด้านพลังงานหมุนเวียน จะสร้างฟาร์มลมและพลังงานแสงอาทิตย์ที่มีกังหันลม 5 ตัว แผงโซลาร์เซลล์ และที่เก็บแบตเตอรี่ ผลลัพธ์ของโครงการนี้จะได้รับการประเมินโดยย้อนหลังเท่านั้น แต่ถือเป็นความพยายามที่สำคัญอย่างยิ่ง

Idris Elba envisions ambitious plans for a sustainable city project on Sherbro Island in Sierra Leone.

Hollywood actor Idris Elba wants to  revitalise a picturesque island off its coast and transform it into an environmentally friendly “smart city” for Sierra Leone, the West African country where his father hails from. “We initially considered how to promote tourism on the stunning 19-mile beachfront,” he stated. However, as the concept was explored further, a more innovative strategy emerged – to engage partners and undertake substantial development in a sustainable, eco-friendly manner. The project also aims to introduce wind-powered renewable energy to Sierra Leone for the first time.

In 2013, the island’s population was approximately 30,000, according to the most recent data available, covering an area of about 600 square kilometres (230 square miles). This makes it slightly larger than the Isle of Man in the UK and roughly twice the size of Malta. Stevens indicated that development will commence around the primary town of Bonthe, although the entire island falls under the project’s scope, with the potential to accommodate a population of up to one million people. However, Elba emphasised the need to maintain the island’s character, stating, “We want the island’s beauty and greenery to remain untouched.” The project will be funded through a public-private partnership, and the island will become a special economic zone with a separate legal and economic system from the rest of Sierra Leone.

Idris Elba and his Sherbro Island partner Siaka Stevens have finalised an agreement with Octopus Energy to construct Sierra Leone’s inaugural wind farm. Octopus Energy Generation, one of Europe’s major investors in renewable energy, will construct the wind and solar farm featuring five wind turbines, a collection of solar panels, and battery storage. The outcome of this project will only be fully evaluated in retrospect, but it is indeed a significant endeavour.

By  BBC NEWS