วิกตอเรีย สตาร์เมอร์ ‘สุภาพสตรีหมายเลขหนึ่ง’ คนใหม่ของสหราชอาณาจักร เป็นอดีตทนายความที่ก้าวเข้าสู่อาชีพด้านสาธารณสุข

ประชาชนชาวอังกฤษได้เลือกรัฐบาลใหม่ และด้วยเหตุนี้ จะมีครอบครัวใหม่จะย้ายไปอยู่ที่ 10 Downing Street อังกฤษนั้นต่างจากในประเทศอื่นๆ บางประเทศ เช่น สหรัฐอเมริกา เมื่อนายกรัฐมนตรีอังกฤษคนใหม่เข้ารับตำแหน่ง การเปลี่ยนผ่านสู่ทั้งบทบาทใหม่และบ้านจะเกิดขึ้นเกือบจะในทันที ซึ่งหมายความว่าไม่เพียงแต่ Keir Starmer ผู้นำพรรคแรงงานจะเข้ามาพักอาศัยในบ้านพักของเขาใกล้รัฐสภาเท่านั้น แต่ Victoria ภรรยาของเขาและลูกวัยรุ่นสองคนก็จะย้ายเข้ามาด้วย ภรรยาของสตาร์เมอร์ ซึ่งเขามักเรียกว่าวิก (Vic) ที่ไม่ได้มีการเปิดเผยมากนักถึงประวัติของเธอในระหว่างการหาเสียงเลือกตั้ง

ทั้งคู่ได้รับการฝึกฝนเป็นทนายความ Keir และ Victoria Starmer แต่งงานกันในปี 2550 หนึ่งปีก่อนที่เขาจะกลายเป็นผู้อำนวยการอัยการ ความสัมพันธ์ของพวกเขาเริ่มต้นด้วยการพบกันในที่ทำงานที่ไม่น่าจะเป็นไปได้ สตาร์เมอร์ซึ่งเป็นทนายความในขณะนั้นต้องการพูดคุยกับทนายความที่ร่างเอกสารบางอย่าง ทนายความคนนั้นคือวิกตอเรีย หลังจากการสนทนาของพวกเขา เธออุทานว่า “เขาคิดว่าเขาเป็นใคร?” และวางสายไป Starmer ติดตามเธอมาหลายเดือน และพวกเขาก็อยู่ด้วยกันตั้งแต่นั้นเป็นต้นมา “วิก เป็นคนสวย เธอมีความเข้มแข็ง เราแบ่งปันคุณค่าร่วมกัน และเราหัวเราะไปด้วยกัน” Starmer กล่าว Victoria ซึ่งพ่อแม่เป็นชาวยิว ปัจจุบันทำงานด้านอาชีวอนามัยใน NHS Starmer บอกกับ The Guardian เมื่อเดือนที่แล้วว่าพวกเขา “กระตือรือร้นมาก” ที่จะให้ลูก ๆ ของพวกเขาเข้าใจถึงมรดกของพวกเขา

นายกรัฐมนตรีได้แชร์ความกังวลของลูกๆ เกี่ยวกับการย้ายไปยังถนนดาวนิง โดยกล่าวว่า “ลึกๆ แล้ว พวกเขากังวลว่าสิ่งนี้อาจเปลี่ยนแปลงชีวิตของพวกเขาได้ ซึ่งเป็นเหตุผลว่าทำไมเราจะปกป้องความเป็นส่วนตัวของพวกเขาอย่างเข้มงวด” Starmer เรียกพวกเขาว่า “ลูกชายของฉัน” และ “ลูกสาวของฉัน” ในการสัมภาษณ์เพื่อรักษาความเป็นส่วนตัว เขาบอกกับรายการ This Morning ทางช่อง ITV ว่า “เราตัดสินใจตั้งแต่เริ่มต้นที่จะปกป้องพวกเขาให้ได้มากที่สุด ดังนั้นเราจะไม่ถ่ายรูปกับเด็กๆ และเราจะไม่ตั้งชื่อพวกเขาในที่สาธารณะ” Starmer บอกกับ The Guardian ว่าเขา “ตระหนักดี” ว่างานของเขาส่งผลกระทบต่อครอบครัวของเขาอย่างไร โดยกล่าวว่า “นี่เป็นปีแห่งการพัฒนา เรารักษาชีวิตให้เป็นเรื่องปกติและไม่เปลี่ยนแปลงเท่าที่จะเป็นไปได้” เมื่อต้นปีที่ผ่านมา ผู้ประท้วงที่สนับสนุนชาวปาเลสไตน์ได้รวมตัวกันนอกบ้านของครอบครัว โดยกางแบนเนอร์และทิ้งรองเท้าเด็กไว้เป็นแถว ความหวังหลักของ The Starmers สำหรับลูก ๆ ของพวกเขา เขาบอกกับ “เช้านี้” คือการให้พวกเขา “มีความสุขและมั่นใจ” เขาพูดอย่างขบขันว่าการย้ายไปที่ถนนดาวนิงอาจทำให้ลูกๆ ของพวกเขาเริ่มหันมารณรงค์เรื่องสุนัข

Victoria Starmer, the UK’s new ‘first lady’, is a former lawyer who has transitioned into a career in public health.

The British public has elected a new government, and with that, a new family will be moving into 10 Downing Street. Unlike in some other countries, such as the United States, when a new British prime minister assumes office, the transition into both the new role and home happens almost immediately. This means that not only will Keir Starmer, leader of the Labour Party, be settling into his residence near the Houses of Parliament, but his wife Victoria and their two teenage children will also be moving in. So, who is Victoria Starmer, and what do we know about the new occupants of 10 Downing Street? Starmer’s wife, whom he usually refers to as Vic, maintained a relatively low profile during the election campaign.

Both trained as lawyers, Keir and Victoria Starmer married in 2007, a year before he became Director of Public Prosecutions. Their relationship began with an unlikely meeting at work. Starmer, then a barrister, demanded to speak to the lawyer who had drafted some documents. That lawyer was Victoria. After their conversation, she exclaimed, “Who the bleep does he think he is?” and hung up on him. Starmer pursued her for months, and they have been together ever since. “Vic is beautiful, she is grounded, we share values and we laugh together,” Starmer said. Victoria, whose parents are Jewish, now works in occupational health in the NHS. Starmer told The Guardian last month that they are “very keen” for their children to understand their heritage.

The prime minister has shared his children’s concerns about the move to Downing Street, stating, “Deep down, they’re worried that this could change their lives, which is why we will fiercely protect their privacy.” Starmer refers to them as “my boy” and “my girl” in interviews to maintain their privacy. He told ITV’s “This Morning,” “We decided from the start to keep them as protected as possible, so we won’t have any photo shoots with the children and we don’t name them in public.” Starmer told The Guardian he is “acutely aware” of how his job impacts his family, saying, “These are formative years. We keep life as ordinary and unchanged as possible.” Earlier this year, pro-Palestinian protesters demonstrated outside the family’s home, unfurling a banner and leaving rows of children’s shoes. The Starmers’ main hope for their children, he told “This Morning,” is for them to be “happy and confident.” He admitted that a move to Downing Street might increase their children to ramp up a campaign for a dog.

By CNN NEWS