ศพที่ถูกค้นพบในเม็กซิโกถูกระบุว่าเป็นศพของนักท่องเที่ยวชาวอเมริกันและออสเตรเลียที่สูญหาย โดยเม็กซิโกได้ยื่นฟ้องเบื้องต้น

ทางการเม็กซิโกยืนยันเมื่อวันอาทิตย์ว่า ศพ 3 ศพที่ถูกค้นพบโดยมีบาดแผลถูกกระสุนปืนที่ศีรษะ เป็นศพของนักท่องเที่ยวที่สูญหาย รวมถึงพลเมืองสหรัฐฯ ด้วย สำนักงานอัยการสูงสุดของ Baja California ระบุว่าญาติของ Jack Carter Rhoad ชาวอเมริกัน และ พี่น้องชาวออสเตรเลียJake และ Callum Robinson ซึ่งสามารถระบุร่างกายของพวกเขาได้โดยไม่ต้องมีการทดสอบทางพันธุกรรม นอกจากนี้ พลเมืองเม็กซิกันสามคนที่ถูกตั้งคำถามก่อนหน้านี้เกี่ยวกับการหายตัวไปของพวกเขาถูกจับกุมในข้อหาลักพาตัว ตามข้อมูลของสำนักงานอัยการสูงสุด หนึ่งในผู้ต้องสงสัยซึ่งมีชื่อว่า Jesús Gerardo “N” หรือที่รู้จักกันในชื่อ “El Kekas” ก็เป็นหนึ่งในผู้ถูกควบคุมตัว

ผู้ต้องหาถูกตั้งข้อหาบังคับสูญหาย โดยเกี่ยวข้องกับคดีที่เกี่ยวข้องกับนักท่องเที่ยว 3 คน ซึ่งศพของพวกเขาถูกค้นพบเมื่อสัปดาห์ที่แล้วถูกทิ้งในบ่อน้ำสูง 50 ฟุต และมีบาดแผลถูกกระสุนปืนที่ศีรษะ พี่น้อง Jake และ Callum Robinson และเพื่อนของพวกเขา Jack Carter Rhoad หายตัวไประหว่างการเดินทางโต้คลื่นใกล้ Ensenada ซึ่งอยู่ห่างจากเมือง Tijuana ไปทางใต้ประมาณ 60 ไมล์ เจ้าหน้าที่เม็กซิโกสงสัยว่าระหว่างบ่ายของวันที่ 27 เมษายนถึงเช้าวันรุ่งขึ้น มีบุคคลหลายคนเข้ามาหานักเล่นเซิร์ฟโดยมีเจตนาที่จะขโมยรถของพวกเขา

แม้ว่าความรุนแรงของกลุ่มค้ายาเสพติดจะเป็นเรื่องปกติในบาฮากาลิฟอร์เนีย แต่ก็ไม่ค่อยเกิดขึ้นในพื้นที่ท่องเที่ยวเช่นเอนเซนาดา เมื่อสัปดาห์ที่แล้ว ผู้ประท้วงในเอนเซนาดาเรียกร้องให้ดำเนินการต่อต้านความรุนแรงที่ส่งผลกระทบต่อทั้งนักท่องเที่ยวและคนในพื้นที่ แก๊งค้ายาซึ่งได้รับแรงกระตุ้นจากความต้องการยาของสหรัฐฯ และมีอาวุธติดอาวุธจากข้ามพรมแดน ทำให้เกิดความรุนแรงขึ้นในเม็กซิโก แม้ว่าเม็กซิโกจะมีสถานะเป็นจุดหมายปลายทางด้านการท่องเที่ยว แต่อาชญากรรมรุนแรง เช่น การลักพาตัวและการค้ามนุษย์ ยังคงมีอยู่ โดยเฉพาะในพื้นที่ชายแดน ด้วยอัตราการฆาตกรรมที่สูงที่สุดแห่งหนึ่งของโลกและมีผู้สูญหายมากกว่า 100,000 คน เม็กซิโกต้องดิ้นรนกับการไม่ต้องรับโทษทางอาญา เนื่องจากการฆาตกรรมเพียงประมาณร้อยละ 7 เท่านั้นที่ส่งผลให้เกิดการพิพากษาลงโทษ

Bodies discovered in Mexico have been identified as those of missing American and Australian tourists, Mexico files its initial charge.

Mexican authorities confirmed on Sunday that three bodies, discovered with gunshot wounds to the head and dumped in a well, are those of missing tourists, including a US citizen. The Baja California Attorney General’s office stated that relatives of American Jack Carter Rhoad and Australian brothers Jake and Callum Robinson were able to identify their bodies without genetic tests. Additionally, three Mexican citizens previously questioned regarding their disappearance have been arrested on suspicion of kidnapping, according to the attorney general’s office. One of the suspects, identified as Jesús Gerardo “N,” also known as “El Kekas,” is among those detained.

The accused has been charged with forced disappearance in connection with the case involving the three tourists, whose bodies were discovered last week discarded in a 50-foot well with gunshot wounds to the head. Brothers Jake and Callum Robinson and their friend Jack Carter Rhoad disappeared during a surfing trip near Ensenada, approximately 60 miles south of the border city of Tijuana. Mexican authorities suspect that between the afternoon of April 27 and the following morning, several individuals approached the surfers with the intention of stealing their vehicle.

While drug cartel violence is common in Baja California, it seldom occurs in tourist areas like Ensenada. Last week, protesters in Ensenada demanded action against violence affecting both tourists and locals. Drug cartels, fueled by US drug demand and armed with weapons from across the border, have brought increasing violence to Mexico. Despite Mexico’s status as a tourist destination, violent crimes such as kidnapping and human trafficking persist, especially in border areas. With one of the world’s highest homicide rates and over 100,000 people missing, Mexico struggles with criminal impunity, as only around seven percent of murders result in convictions.

By CNN NEWS